Kinderen zijn dol op Paella [recept]

Paella heeft alles in zich waar baby’s en kinderen dol op zijn: rijst met kip of vis, een kleverige brei en een smaak die aanslaat. Als moeder vind ik dit ook altijd een succes omdat ik er ongestoord groenten in kan doen (zoals doperwten) en het zonder mokken gegeten wordt. Erg voedzaam en dus echt geschikt als babyvoeding en als kindervoeding. Ik heb zelf ooit een prachtige paellapan uit Spanje meegenomen die voor 6 personen is, dus als bijkomend voordeel heb ik ook nog eens dat wij er 2 dagen van kunnen eten. Lekker makkelijk dus…

Er zijn een aantal klassieke varianten van paella in de traditionele Spaanse keuken. De paella’s zijn geheel van vis, vlees of een combinatie hiervan. Van origine zitten hier dan konijn, chorizo, witte bonen, langoustines, mosselen en/of gamba’s in verwerkt. Maar net als elk traditioneel recept heeft elk gezin zijn eigen variant waarbij de konijn bijvoorbeeld vervangen wordt door kip. Voor baby’s en kinderen zijn er twee successen, namelijk Paella met Kip en Paella Marinera, paella met vis dus. Hier mijn persoonlijke favoriet, ook als we gasten krijgen.

Wat heb je nodig voor Paella Marinera voor 4 personen? Het recept:
400 gram paellarijst (of anders risottorijst)
1 liter visfond
250 gram inktvis in blokjes gesneden
2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
2 dl olijfolie
1 gram saffraanpoeder
2,5 dl bouillon (kan van een groentebouillonblokje worden gemaakt)
1/2 zak diepvries doperwten
zout
4 gamba’s
8 mosselen met schelp
eventueel nog 4 langoustines en wat kokkels

Verhit de olie in de paella pan of in een grote koekenpan. Bak de gamba’s, mosselen en eventueel de langoustines en kokkels en neem ze vervolgens uit de pan en houdt ze apart. Bak de inktvis kort en schep de blokjes tomaat erdoor. Voeg de rijst, de fond, de bouillon, het zout en de saffraan toe en meng alles goed door elkaar. Kook het geheel eerst 10 minuten op een hoog vuur en vervolgens ongeveer 10 minuten op een laag vuur. Wanneer de rijst nagenoeg alle vocht heeft opgenomen leg je de mosselen, de gamba’s en eventueel de langoustines en de kokkels bovenop de paella en laat deze nog even warm worden op de rijst op een laag vuur.

Let op: naar mijn weten mogen baby’s en kinderen onder 2 jaar nog geen schaal- en schelpdieren. De mosselen, de gamba’s, de langoustines en de kokkels zijn dus alleen bedoeld voor oudere kinderen en voor de ouders.

Voor Paella met kip bereid je op de dezelfde manier als de vis variant. Verander alleen de volgende dingen:
– de inktvis vervangen door blokjes kipfilet
– de schaal- en schelpdieren vervangen door kleine kippenpootjes
– de visfond vervangen door kip- of vleesfond
– voeg een teen knoflook toe bij het bakken van het kipfilet

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share