Superjuffie komt in actie

Juf Josje lijkt een gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Wanneer er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie! Het is zomervakantie en juf Josje verheugt zich op een paar luie weken. Dan blijkt dat de burgemeester plannen heeft om het Stadspark, waar ook haar huisje staat, te vernieuwen. Hij wil de 200-jarige eik vervangen door ‘Nieuwe Natuur’. De burgemeester is supertrots op dit technologische hoogstandje. Hoewel deze nepnatuur nauwelijks van de echte te onderscheiden is, ontdekt Superjuffie al snel dat deze giftig is. Ze heeft haar handen vol aan het redden van dieren die er per ongeluk van gegeten hebben. Hoe kan ze voorkomen dat de plannen doorgaan?

Recensie
Superjuffie komt in actie heb ik voorgelezen aan onze jongste dochter van net 6 jaar. Zo af en toe twijfelde ik, is het niet te ingewikkeld, maar nee, dat is niet het geval. Ze vond het een erg leuk boek.

Het spreekt natuurlijk ook enorm tot de verbeelding: dieren in nood redden. En dan ook nog eens door een juf die, als ze een hap van een krijtje heeft genomen, in Superjuffie verandert en kan vliegen. Maar dat is een groot geheim, alleen zijzelf en de kinderen van groep vijf weten dit. Sterker nog, meester Snor, de directeur van de school, mag het absoluut niet weten. Stel je voor zeg, een juf die soms de klas alleen achterlaat om een dier te redden.

Superjuffie, of eigenlijk juf Josje, is een ontzettend lieve juf, die gek is op de kinderen in haar klas. En voor dieren heeft ze een speciaal plekje in haar hart. Of het nu een eekhoorn is die uit de boom is gevallen, of een kalfje dat in de sloot ligt, Superjuffie redt ze allemaal.

In Superjuffie komt in actie draait het verhaal om de oude eik midden in het stadje die het veld moet ruimen voor de Nieuwe Natuur. Een 3D-printer die bomen kan uitprinten, levensechte bomen… Juf Josje heeft er geen goed gevoel bij, de naam van dat vreemde stofje natuverdiplexgeen zet alleen maar aan het denken. Maar de burgemeester wil daar niets van horen. En ondertussen redt juf Josje, alias Superjuffie, het ene na het andere dier. Ze moet ook verrassend vaak in de buurt van de oude soepfabriek zijn, die niet meer in gebruik is…

Naast een leuk verhaal en een best spannend avontuur, zit er veel humor verwerkt in Superjuffie komt in actie. Ik heb zelf vooral erg moeten lachen om de namen van de dieren in het boek, het hondje Blekkie bijvoorbeeld, of Loem-Pia, de siamees van de opa van een van de kinderen bij juf Josje in de klas, of burgemeester Snarf. Leuke vondsten!

Volgens mij is het boek erg leuk om voor te lezen aan jongere kinderen (oudste kleuters, groep 3 en 4), maar ook zeer geschikt voor wat oudere kinderen om zelf te lezen. Het boek is ook leuk voor meisjes en jongens. Ik heb zelf twee meiden die altijd wel erg into de verhalen zijn waarin dieren een grote rol spelen, maar volgens mij geldt dat ook voor jongens. Daarnaast zijn de kinderen die juf Josje helpen jongens én meisjes, dus voor elk wat wils.

Er is eerder al nog een deel over Superjuffie verschenen. Daarnaast heeft Janneke Schotveld meer boeken geschreven, hier zie je ze staan, ik ken ze (nog) niet, maar de stijl van Janneke Schotveld smaakt wat mij betreft naar meer.
Tenslotte, het boek is mooi vormgegeven: mooi glanzend papier en leuke illustraties.

Superjuffie komt in actie – Janneke Schotveld
jeugdboek, gebonden, 160 pagina´s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share