Insluiper

Insluiper begint met de verschrikkelijke nachtmerrie van Suzanne Perry: iemand kijkt naar haar en zij kan niet bewegen. Ze wordt wakker en gelukkig is alles maar een droom. Maar is dat wel echt zo? Als ze de gordijnen opendoet blijkt er een foto op het raam geplakt. Een foto van Suzanne, slapend, in het shirt dat ze nú aanheeft. En op de foto staat de tekst ‘Ik waak over je’. Vanaf dat moment wordt de nachtmerrie werkelijkheid voor Suzanne. Hoofdrollen zijn weggelegd voor rechercheur Phil Brennan en zijn vrouw, profielschetser Marina Esposito. Maar ook de rest van het rechercheteam én de slachtoffers leer je behoorlijk goed kennen.

Recensie
Het boek Insluiper is een bloedspannende thriller die je tot de laatste bladzijde op het puntje van stoel laat zitten. Het boek moet uit, maakt niet uit hoe lang je nog leest voor het slapen gaan. Als je er maar achter komt hoe het zit. Het is geen eenvoudige thriller in de zin van ‘moord gepleegd, moordenaar zoeken en case closed’. Er zijn veel verschillende verhaallijnen, die aan het einde van het boek allemaal bij elkaar komen. Het verhaal zit wel goed in elkaar. Je voelt haarfijn aan dat er iets niet klopt en waar de hiaten zitten, maar voordat je daar de vinger op kan leggen… Rechercheur Philip Brennan en zijn team waren me meestal net te snel af, zeker als het gaat om de uiteindelijke ontknoping.

De hoofdstukken zijn kort en steeds met iemand anders in de hoofdrol en geschreven vanuit diens perspectief: Philip of Marina, iemand van het rechercheteam, Suzanne Perry of een van de andere slachtoffers, de dader. Het boek is daardoor heel afwisselend en leest razendsnel.

Insluiper staat vol gruwelijke gebeurtenissen en situaties. Je moet je dus niet te veel identificeren met de slachtoffers. Het hoe en waarom van de moorden en ontvoeringen komt geleidelijk aan het licht. De beschrijvingen van personen en omgeving zijn zorgvuldig opgebouwd en zo duidelijk dat je alles goed voor je kunt zien, soms zelfs iets te goed. Belangrijk is de rol van de profiler. Deze schetst op basis van wat is aangetroffen op het plaats delict en wat er met het slachtoffer is gebeurd het waarschijnlijke profiel van de dader. Philip Brennan mist in dit boek zijn vrouw Marina. Zij is een zeer goed profiler en ze werken vaak samen, maar Marina is net bevallen van hun dochtertje Josephina en nog niet terug aan het werk. En het loopt allemaal gruwelijk uit de hand met profiler Fiona, die nu is ingeschakeld.
Naast de zoektocht naar de dader – of zijn het er misschien meer dan een? – is er ook de nodige aandacht voor de relatie tussen Philip en Marina. Als je samen werkt, kan het haast niet anders dat zakelijk en privé van tijd tot tijd botsen. De dilemma’s van beiden worden mooi beschreven.

Insluiper is geschreven door het het echtpaar Martyn en Lisa Waits. Ik weet natuurlijk niet hoe zij de rollen verdeeld hebben, maar vind het knap dat je op geen enkele manier merkt dat twee personen verantwoordelijk zijn voor het boek. Achterop het boek wordt aangekondigd dat Philip en Marina ook in volgende delen de hoofdrol zullen spelen. Aan het einde van het verhaal werd een opmerking gemaakt, waaruit ik opmaakte dat er vóór het boek Insluiper minstens één ander deel voorafgaand geschreven is.

Insluiper – Tania Carver
thriller, paperback, 368 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share