Kamperen met kinderen…..

kamperen-tuinMijn man en ik waren altijd enthousiaste kampeerders. Met een klein tentje op een klein bergcampinkje in Zwitserland, of trekkend van de ene camping naar de andere, en dan overal een paar dagen blijven, heerlijk! Maar toen werd het leven anders. Mooier, maar anders. We werden ouders.

Toen onze oudste zoon drie maanden oud was, hebben we voor het eerst een vakantie doorgebracht in een -weliswaar primitief- vakantiehuisje. Zonder al te veel luxe en ook erg klein, maar wel met een toilet, een douche en een wastafel waarin hij toen prima gebadderd kon worden. Slaapjes konden prima binnen, in de rust en zonder de zon op het tentdoek of luid spelende kinderen om de tent heen. En we hebben er van genoten!
lodgetent
Toen onze zoon wat ouder werd en alleen nog maar ’s middags sliep, hebben we wel weer aan kamperen gedacht, maar die zomer liep ik rond met mijn 4-maanden-zwanger-buik alsof ik op het punt stond om te bevallen: ik was zwanger van een tweeling, kon bijna niet meer lopen en kamperen was uitgesloten.

De afgelopen jaren hebben we als gezin onze vakanties doorgebracht in een ruim appartement op Ameland. Toch lekker weg, maar met de luxe van goede bedden, een rustige, vriendelijk omgeving, een douche en een wasmachine. En toch blijft het kriebelen! Kamperen.
logdetent-binnen
Mijn man en ik zijn het er over eens: kamperen doe je in een tent. Natuurlijk zijn er allerlei vormen van verblijf op een camping mogelijk zoals bungalows en stacaravans. Maar het getik van de regen, die er ongetwijfeld zal zijn wanneer je niet te lang in de auto wilt zitten met de kinderen, klinkt toch het gezelligst op het doek van een tent.

Het kampeergevoel wat we zelf kennen en willen doorgeven aan de kinderen, associëren we nu eenmaal met een tent. En onze kinderen kennen een tent alleen als het speeltentje in de tuin, waar ze ’s middags hun brood op mogen eten wanneer het lekker weer is (zie de bovenste foto van een aantal jaren geleden).
hybridelogde
Op de vakantiebeurs in januari in de Jaarbeurs in Utrecht maakte ik voor de eerste keer kennis met een vorm van kamperen die het voor ons gezin mogelijk maakt: glamping! En dan heb ik het niet over luxe kamperen zoals in de winactie van Vacanceselect, waarbij je zelfs de beschikking hebt over een butler, nee dan heb ik het over tenten die uitgerust zijn met goede bedden, en eigen sanitaire voorzieningen, waardoor je er als gezin ook met kleine kinderen, of wanneer één van de ouders (of de kinderen) met lichamelijke beperkingen te maken heeft, gebruik van kunt maken.

Koken in de buitenlucht, verblijven op een camping, uitgerust wakker worden op een degelijk bed, liefst niet door het getik van de regen…. En wanneer het toch regent, hoef je in ieder geval niet met je rol toiletpapier onder de arm naar de wc’s van de camping te lopen. Het kan in “tenten” zoals op de foto’s bij deze blog. Soms half huisje/half tent, soms helemaal tentzeil, maar altijd met goed sanitair en degelijke bedden. En toch kamperen!
Eigen sanitair, maar toch een tent.
Kleine kinderen kunnen mee onder de douche, bij slecht weer is er voldoende ruimte voor vermaak voor de kinderen en toch kan er geprofiteerd worden van alle genoegens van kamperen. Oudere kinderen kunnen zelfstandig met vriendjes spelen, op sommige campings wordt dit zelfs gefaciliteerd en het hele gezin ervaart hoe heerlijk het is om “buiten” te wonen.

Ik zou willen dat ik hiervan gehoord had toen mijn kinderen nog kleiner waren. Maar het is nog niet te laat om als gezin deze vorm van kamperen te gaan ervaren, de kinderen zijn gelukkig nog niet op de leeftijd dat ze niet meer mee willen op vakantie, en dus ben ik me aan het oriënteren op leuke campings om naar toe te gaan. Ik houd jullie op de hoogte!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Op zoek naar een budget vriendelijke reis? Zoek niet langer: ga naar de Waddeneilanden!

Nieuwe culturen ontdekken en onvergetelijke ervaringen opdoen. Het hoeft allemaal niet veel te kosten, op …

Share
Share