Rat is zoek

‘Wie gaat er nou een plas op met een schip van krant?’ smaalt Koe.
‘Tja,’ zegt Pad.
‘Rat niet,’ zegt Koe.
‘Nee, Rat niet,’ knikt Pad.
‘Daar is Rat veel te slim voor,’ zegt Koe.
‘Zo is het,’ zegt Pad.
Rat gaat op weg, op zoek naar het wit van Koe.
Op zijn tocht ontmoet hij Zwaan, Kip en Vos.
Koe mist Rat en samen met Pad gaat ze naar hem op zoek.

Recensie
Rat is zoek is een verhalenbundel met daarin verhalen waarin vriendschap een belangrijke rol speelt. De verhaaltjes hebben een mooie, maar simpele verhaallijn die eenvoudig te volgen is voor de beginnende lezers. De lengte van de tekst is ook duidelijk afgestemd op de doelgroep, zodat het leuk blijft om te lezen. Door de korte hoofdstukken – die eigenlijk als korte verhaaltjes gezien kunnen worden – is het ook makkelijk af te spreken met je kind wanneer het boek weggelegd moet worden. Het boek ademt warmte uit, er heerst een prettige sfeer van kameraadschap in de teksten. Opvallend is dat er volop gebruik wordt gemaakt van woorden die je niet dagelijks gebruikt. Door de context van het verhaal is het wel duidelijk wat er bedoeld wordt, want in vloeiende lijn wordt er in de zin die er op volgt eigenlijk het nog eens met een synoniem benoemt. Hierdoor zal de woordenschat van kinderen enorm groeien, wat uiteraard een groot pluspunt is. Een waardevolle aanwinst voor de boekencollectie van de meiden en jongens die zelf kunnen lezen.

Rat is zoek bevat potloodtekeningen die enkel grijs van kleur zijn. Deze illustraties geven steeds een essentieel stukje van de tekst weer en vaak zijn dat ook de grappigste momenten, zodat het aantrekkelijk blijft om de bundel steeds weer open te slaan. Mijn dochter vind de verhalen super om te lezen, al heeft ze nu nog wel wat hulp nodig zo nu en dan. Daarom combineren we het lezen meestal, dan lezen we om de beurt een klein stukje tekst. Voorlopig kunnen we ons nog wel vermaken met de avonturen van Koe, Rat en hun vrienden want met de 63 verhaaltjes zijn we voorlopig nog niet uitgelezen!

Rat is zoek – Paul de Moor
Zelf lezen, hardcover, 137 pagina’s, Lannoo
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share