Poten omhoog!

Poten omhoog!De vader van Billy is een boef. Een gevaarlijke hamsterboef. En hij wil graag dat zijn zoon net zo’n gevaarlijke boef wordt. Maar zover is het nog niet. ‘Ik ben bang dat je te aardig bent, Billy,’ zegt vader op een dag. ‘Hoezo, te aardig?’ vraagt Billy. ‘Nou, je bent veel te lief voor een boef. Ik zal je leren hoe je een echte gevaarlijke hamsterboef wordt. Het eerste wat een boef moet leren,’ legt de vader van Billy uit, ‘is andere dieren bang te maken. En dat gaat zo: je richt je wapen op een dier en roept: “Poten omhoog!” Met een boevenstem natuurlijk.’

Na deze instructie stuurt vader Billy op pad om te oefenen op iedereen die hij tegenkomt. Het eerste dier dat hij tegenkomt is een worm. ‘Poten omhoog!’ roept Billy. Maar de worm merkt terecht op dat dat moeilijk zal gaan. Het volgende dier, een muisje, vraagt of Billy haar voorpoten of achterpoten bedoelt. Pfff, het valt nog niet mee om boef te zijn! Totdat Billy de vos tegen het lijf loopt, die het op hem en zijn nieuwe vrienden voorzien heeft. Dan komt de ware boef in Billy naar boven. Of juist de held?

Recensie
Het moet gezegd worden: onze kinderen zijn gek op Poten omhoog! En willen het keer op keer op keer voorgelezen hebben. Overdag worden wij nu regelmatig opgeschrikt door twee kleine jongetjes, die om het hardst Poten omhoog! roepen. Opzet geslaagd, zou je denken.  Wat natuurlijk ook zo is, maar toch moet ik zeggen, met het gevaar tuttig, beschermend en principieel gevonden te worden, dat ik moeite blijf hebben met het pistool dat het hoofdfiguur in zijn handen geduwd krijgt. Hij moet van zijn vader oefenen in het bang maken van dieren, zodat hij later, net als zijn vader, een gevaarlijke hamsterboef kan worden. Ok, het pistool is ongeladen, want het betreft hier slechts een oefening. Maar bij ons kwam al wel de vraag: is het pistool van de pappa wel geladen? En wat doet hij daar dan mee? En aangezien ik een voorstander ben van alles maar zo eerlijk en helder mogelijk vertellen, ging ik voor de bijl. Want hoe leg je uit dat je met een geladen pistool mensen, of in dit geval dieren, dood kunt schieten? Nu wordt de soep in dit boekje natuurlijk niet zo heet gegeten, en maakt het hamstertje alleen maar nieuwe vriendjes tijdens zijn oefening in bang maken, maar toch.

Het is leuk getekend en er zitten grappige details in. Zo heeft de schrijfster de worm Pierke genoemd en laat ze de vader aan het eind van het verhaal trots zeggen dat zijn zoon dan waarschijnlijk nooit een boef zal worden, maar dan toch zeker een held. Een held die boeven zoals hij oppakt. Al met al erg leuk natuurlijk, ik had alleen liever gehad dat Billy de hamster met een lasso was gaan oefenen in plaats van met een pistool.

Poten omhoog! – Catharina Valckx
Kinderboek, hardcover, 34 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Sterren en planeten
Super Albert
Het Boeboek

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share