Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen

coverHet dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen is het vierde dagboek van Nurdius. Zijn vader wordt naar het huidige Nederland gestuurd. Daar wonen allemaal barbaren, die nodig geciviliseerd moeten worden. De vader van Maximus wordt daarom ook door Julius Caesar naar het noorden gestuurd om daar beschaving te brengen. Maar is dat ook echt zo, of zijn ze met een andere reden naar de lage landen gestuurd? Hoe dan ook, Nurdius mag mee met zijn vader, evenals zijn vriend Linos.

Recensie
Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen is een zogenaamde graphic novel, zoals ook Het leven van een loser, Het dagboek van een Muts en Niek de Groot. Boeken die lekker makkelijk weglezen door de toegankelijke lay-out en de vele plaatjes, en die daarnaast onderhoudend zijn, voorzien van de nodige humor. Want oh, wat is dit ook weer een ontzettend grappig boek!

IMG_3265

Nurdius Maximus is een jaar of dertien en schrijft zijn dagboek in Rome, in het jaar 45 voor Christus. Hij is er stellig van overtuigd dat hij ooit de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zal zijn, en houdt daarom een dagboek bij. Maar in alle eerlijkheid, ik denk niet dat Nurdius van heldenmateriaal gemaakt is. Hij is een beetje een nerd, wel heel intelligent, maar niet zo sterk en eigenlijk ook niet zo verstandig als hij zelf denkt. Want als het hem te lang duurt voor de Romeinse soldaten het initiatief nemen de barbaarse stammen te beschaven, gaat hij zelf maar een poging doen. Samen met zijn vriend Linos wordt hij echter gevangen genomen, maar je moet niet denken dat ze gered worden, ze staan juist op de nominatie om geofferd te worden aan de Germaanse god Donar … Het is wel een cultuurshock voor Nurdius, van het fijne klimaat in Rome naar dat kille en natte en modderige lage land …

IMG_3266

Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen is ontzettend grappig en ik twijfel er niet aan dat de voorgaande drie delen net zo leuk zijn. Daarnaast is het nog informatief ook en leer je iets over de Romeinen en hun geschiedenis.

Achterin het boek worden de ingewikkelde woorden uitgelegd,FullSizeRender (2)

wordt iets verteld over de Romeinen in Nederland
FullSizeRender (1)

en worden de Romeinse getallen toegelicht.
FullSizeRender (3)

Tim Collins heeft dit boek speciaal voor uitgeverij Ploegsma geschreven. Ter ondersteuning heeft de uitgeverij een leskaart en een factsheet met informatie rond Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen gemaakt. Deze zijn niet alleen leuk om als leerkracht ten behoeve van een les te gebruiken, maar ook thuis voor je kind dat de dagboeken van Nurdius Maximus leuk vindt en graag meer wil weten. Ze zijn hier te downloaden.

Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen is geen moeilijk boek en leest makkelijk weg. Vanaf een jaar of 9, 10 kan je kind het prima lezen. Mijn jongste van 9 heeft het zo uit, al geloof ik niet dat Nurdius echt haar type is. Aan de andere kant, het historische aspect vindt ze wel heel interessant. Ook voor oudere kinderen moet het volgens mij een leuk boek zijn. Ik kan me voorstellen dat gymnasiumleerlingen in de lagere klassen, zoals mijn oudste van 13, veel herkenning uit de cultuurlessen hebben!

Het dagboek van Nurdius Maximus in de lage landen –  Tim Collins
Bekijk op bol.comJeugdboek, hardcover, 192 pagina’s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3268

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Lieke is verliefd [recensie]

Lieke is verliefd op Sam. Ze vertelt het aan niemand. Maar Eva merkt het best! …

Share
Share