In gesprek met Karen Rose [verslag]

“Rose bezorgt je hartkloppingen” “Ingenieuze plotwendingen en zinderende spanning” “Karen Rose schrijft zulke goed uitgewerkte thrillers dat je hartslag ervan omhoogschiet” “Romantische, vlot leesbare thrillers met veel actie”. Slechts een greep uit de vele positieve recensies die Karen Rose in de loop der jaren heeft ontvangen. Ikzelf heb Sterf voor mij gelezen en ben bezig in haar nieuwe boek Niets te vrezen. Ook dit boek heeft mij weer vastgepakt. Ik ben benieuwd naar de ontmoeting met deze zeer succesvolle Thriller schrijfster. En zo ga ik vol verwachting naar onze ontmoetingsplek….

Door de avondspits heen zwoegend kwam ik dan eindelijk aan in Utrecht bij Uitgeverij De Fontein. Verantwoordelijk voor het laten verschijnen van de vele boeken van Karen Rose in Nederland.

Na een hartelijk ontvangst kwam ik een ruimte met nog veel meer boekfanaten. Sommige echte hardcore Karen Rose fans andere, net als ik, minder hard core fans maar wel lezers die een spannend en goed geschreven boek zeer kunnen waarderen.

De tafel stond vol lekker hapjes maar daar kwamen we eigenlijk weinig aan toe. Zoals je van een vrouw mag verwachten die eens een boek in 17 dagen heeft geschreven is ze niet meer te houden als ze begint te praten. Gedreven en vol enthousiasme neemt ze voor ons allemaal de tijd en beantwoord ze vol passie onze vragen.

Karen Rose heeft veel meegemaakt. Ondanks haar positieve instelling kun je dat ook wel aan haar zien. Niet alleen fysiek door het zware ongeluk wat ze heeft gehad en daardoor haar gehoor aan haar rechterkant is verloren, maar ook mentaal. Ooit stond ze op het punt om dakloos te worden, dat is nu wel even anders. De vrouw kan op ieder continent een huis kopen, maar daar werkt ze dan ook knetterhard voor.

Karen haalt haar inspiratie uit alles wat ze meemaakt, leest, ziet, tegenkomt, zeg maar uit het hele leven. Geregeld doet ze onderzoek naar iets specifieks maar ze weet dan nog niet wanneer en in welk boek dit terug komt. Bij het schrijven van ieder boek krijgt ze een ingeving en begint. De karakters ontstaan in haar hoofd en roepen om eruit te mogen komen en opgeschreven te worden in 1 van haar vele boeken. Het is in haar hoofd tijdens het schrijven een wirwar van geluiden en karakters. Je kunt je dan ook niet voorstellen dat ze niet hele schema’s heeft van wie en wat en hoe en waar. Ja, ze heeft wel een spreadsheet, maar dan staan alle, maar dan ook echt alle karakters uit haar boeken in. Tijdens het schrijven ontstaat het door schrijven via de karakters eigenlijk het boek. Je kunt je dan ook voorstellen dat nadat het boek klaar is ze moeite heeft om afscheid te nemen van de karakters. Zo intensief samenwerken en dan ineens is het klaar.

 

Van sommige karakters kan ze dan ook moeilijk afscheid nemen en die zien we geregeld terug komen in een van haar boeken. En toch zijn alle boeken los van elkaar te lezen. Alle karakters worden in het hoofd van Karen gevisualiseerd. Alsof ze echt bestaan. Heel bijzonder om haar over dit proces te horen praten. Het lijkt echt of ze het over haar vrienden heeft, maar niet in een scary freaky way.

We zien de afgelopen decennia veel succesvolle vrouwelijke Thriller schrijfster. Karen Rose natuurlijk maar ook schrijfsters als Karen Slaughter, Lisa Gardner, Tess Gerritsen, en in eigen land Esther Verhoef, Suzanne Vermeer en Simone van der Vlugt om maar een paar te noemen. Rose is van mening dat nog steeds de mannen domineren maar dat de vrouwen wel in opkomst zijn. Logisch zegt ze want vrouwen schrijven veel mooiere en betere seksscènes en nog belangrijker vrouwen schrijven hun boeken vanuit meerdere perspectieven waardoor je meer in het verhaal wordt gezogen. Commercieel gezien een belangrijke ontwikkeling zijn de Independent Publishing Houses. De traditionele uitgevers hebben maar plek voor zoveel (Thriller) schrijvers en zijn dan geneigd om voor het bekende en bewezen succesvolle te gaan waardoor onbekend en nieuw talent het moeilijker heeft. De Independent Publishing Houses hebben daar geen of veel minder last van.

Na een leuk gesprek met veel humor en gezelligheid is het weer voorbij. Nog een foto en een handtekening in 2 boeken zit het er weer op. Een vrouw waar je uren mee kunt praten maar wat helaas niet kan maar gelukkig hebben we nog haar boeken. Ik weet wat ik vanavond ga doen!

About Stephanie Govers

stephanie@vanbachum.eu'
Mijn naam is Stephanie Govers en ik ben de Trotse Moeder van een dochter van 10 jaar en een zoon van 8 jaar.

Check Also

Inspiratie voor decoratie in de kinderkamer

Is het tijd om de slaapkamer van je kind eens in een nieuw jasje te …