Ontdek! Het menselijk lichaam

Adem diep in! Hoe komt de lucht in je longen? Volg je voedsel op zijn reis door je lichaam. En wat je hersenen allemaal kunnen… Je kunt er met je verstand niet bij! In dit boek ontdek je wat je lichaam allemaal kan. Verbaast het je?

Let op: deze boekrecensie bevat spoilers!

In Ontdek! Het menselijk lichaam ga je op reis. Je gaat een van de meest verbazingwekkende dingen op de wereld ontdekken. Wat dat is? Het menselijk lichaam, dat in zekere zin lijkt op het lichaam van veel andere dieren, maar die juist ook heel anders is. Ieder mens is namelijk anders. De ene mens is lang, de ander kort. De een heeft blond haar, de ander rood. Sommigen hebben blauwe ogen, anderen groen. Kortom: veel diversiteit.

Als eerste komt de huid aan bod, met een aantal weetjes erover, en ook de nagels. Gevolgd door de ademhaling en een reis door de longen. Waar heb je zuurstof voor nodig? Wat doet het bloed dat door je longen stroomt?

Je hart is belangrijk, want elke keer als je hart samentrekt vult het zich met bloed. Normaal gesproken gaat hij langzaam, maar wanneer je je inspant of sport moet hij sneller werken. Bloed vervoert alles wat het lichaam nodig heeft en stroomt door speciale bloedvaten: de slagaders. Die vertakken zich in aders en later nog in haarvaten.

Het lichaam heeft voedsel nodig voor energie om te kunnen spelen, praten en slapen. Daarbij moet je lichaam ook vernieuwen. Het beste is dan zoveel mogelijk verschillend voedsel te eten.

Snoepjes moeten een traktatie zijn. Eet er niet te veel!”

Kauwen is zeer belangrijk, want dan wordt het zacht en is het makkelijk door te slikken, dus zijn je tanden en kiezen heel belangrijk. Daar begint de reis van het voedsel.

Als eerste komt het voedsel in de maag terecht, waar het in kleine deeltjes wordt geperst, en gaat daarna na de dunne darm waar het verder wordt afgebroken. Van daaruit gaat het naar de dikke darm waar de voedingsstoffen en het water worden opgenomen. Het restproduct daarvan komt in het toilet terecht.

“De reis van het voedsel duurt een dag.”

Het lichaam heeft water nodig en het water dat in drinken zit gaat naar het bloed. Vervolgens gaat het naar de nieren, zij hebben het nodig om afvalstoffen af te voeren. Dat laatste gebeurt via de blaas.

Bewegen kun je dankzij botten, spieren en gewrichten. Er zitten heel erg veel botten in je lichaam waaronder de schedel, de ribben en het dijbeen. Er zitten ook heel erg veel spieren in je lichaam en vind ze onder andere in het hart, de maag en rond alle botten. Ze doen maar één ding: ze trekken samen en worden geregeld door de hersenen.

De wereld ontdekken doe je door middel van zintuigen. Daarmee kun je onder andere zien, horen en voelen. Dit laatste gebeurt door de zenuwknopjes onder je huid.

Door je ogen kun je kijken. Door de pupil komt het licht naar binnen en schijnt op achterkant binnen in het oog, het netvlies. Oogleden beschermen de buitenkant van het oog.

Oren heb je nodig om te horen en het slakkenhuis in je oor sturen zenuwsignalen naar de hersenen.

Ruiken doe je met de neus en proeven doe je met je mond.

Dan wordt er nog uitgelegd hoe de zenuwen werken en wat de rol van de hersenen daarbij is. Er zijn duizenden zenuwen die elke seconde miljoenen zenuwsignalen afgeven.

“Ze zijn een soort internet van het lichaam.”

Het brein is het belangrijkste deel van het lichaam. Een deel ervan wordt gebruikt om te denken, plannen te maken en beslissingen te nemen. Andere delen ervan voor bijvoorbeeld beweging, zien, horen en voelen of emoties zoals honger, dorst, woede en liefde.

Als je ongeveer 20 jaar oud bent stop je met groeien en als je een volwassen lichaam en kun je kinderen krijgen die op hun beurt weer een verbazingwekkende reis kunnen maken.

Recensie:

Een boekje om je kind bewust te maken hoe belangrijk het is om gezond te leven. Niet alleen door te bewegen, maar ook door gezonde voedingskeuzes te maken en daarnaast goed je tanden te verzorgen is, want anders kun je niet goed kauwen en krijg je spijsverteringsproblemen.

Het is een ideaal boek om een aanzet te hebben tot nuttige gesprekken dus naast de lessen in dit boek gaf ik naar aanleiding daarvan mijn kinderen ook nog wat extra lessen mee die niet in dit boek besproken zijn, zoals extra redenen waarom het belangrijk is goed te drinken: het is niet alleen nodig voor de nieren, maar (in)direct ook voor (onder andere) het hart, de spieren, gewrichten en de hersenen en dat je heel erg ziek kunt worden als je structureel te weinig drinkt.

Wat mij betreft is dit boek niet alleen een bron van kennis voor nu, maar ook een prima voorbereiding op de biologielessen later in hun schoolcarrière. Ik ben van mening dat alle kennis die je al hebt voordat het onderwerp ter sprake komt, hoe sterker je staat. Daarom pleit ik ervoor dat dit boek in iedere kleuterklas wordt voorgelezen (alles wat ze onthouden is mooi meegenomen) waarbij interactie zeer belangrijk is en dat het in groep 4 een verplicht leesboek wordt.

Achterin het boek vind je nog een herkenningsspel en een quiz dat je samen met je kind(eren) kunt spelen en in deze Ontdek! serie zijn nog meer boeken te koop als: Het weer, De natuur en De ruimte.

[NB:] Sommige stukken zijn letterlijk (of lijken letterlijk) uit het boek overgenomen, daar kon ik helaas niet omheen voor het maken van een uitgebreide recensie, aangezien alle informatie algemene basiskennis is.

Ontdek! Het menselijk lichaam  – Steve Parker
Met illustraties van John Haslam
Hardcover 48 pagina’s, Ars Scribendi uitgeverij
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …

Share
Share