lydia Dijkstra

Kaboutervoetbal

Kabouter Nout wil eigenlijk niet op voetbal, maar papa wil het zo graag. En het liefst moet Nout natuurlijk uitblinken op het veld. Dus staat zijn vader bij elke wedstrijd langs de lijn om aanwijzingen te roepen. En Nout zelf? Die heeft het vooral druk met andere dingen die om hem heen gebeuren. Als hij per ongeluk een bal op zijn hoofd krijgt en scoort, is hij dan ook nog verbaasder dan zijn vader. Maar of het hem tot een echte voetballer maakt? Misschien moet papa maar op voetbal!

Recensie

Alle papa’s, natuurlijk mogen mama’s, oma’s, opa’s en kinderen ook, van Nederland opgelet! Dit boek gaat over voetbal, en niet zomaar voetbal. Nee, het gaat over KABOUTERVOETBAL! Het hele boek ademt de sfeer van originaliteit en vrolijkheid uit en past helemaal in deze tijd.

Het begint al bij de voorkant van het boek; laat je kind maar voelen. Vervolgens de roodgekleurde  binnen bladzijden waar je vrolijke eekhoorntjes, beertjes, kabouter Nout, ballen en woorden als: corner, hakbal, voorzet, rust en schot tegenkomt. Dan de zes spelers van het elftal gepresenteerd als de bekende voetbalplaatjes. Maar net even leuker. Rara, welk team is het?

Het verhaal van Kaboutervoetbal is grappig en af en toe kom je ook woordgrapjes tegen als: “Nout moet de bal ingooien. Met zijn handen. Raar, hoor! Het heette toch voetbal?” Het eikeltjesteam speelt tegen het uiltjesteam en hoewel dat niet duidelijk in de tekst staat, kun je het wel ontdekken met je kind. Ook de tekeningen in het verhaal zijn leuk en elke keer als je het verhaal leest, zie je weer iets anders dat opvalt en komisch is. Pixie de reserve muis doet van alles behalve voetballen en duikt op bijna elke bladzijde wel op. Ook het lieveheersbeestje is op verschillende plekken in het boek te vinden, net zoals de vrolijk ogende paddenstoelen, een supergrote zandloper en de mol die af en toe zijn koppie boven het gras uitsteekt. Alles bij elkaar zorgt er voor dat je van het verhaal kan genieten en met je kind kan lachen over leuke en grappige details.

Kaboutervoetbal is een interactief boek. Je kunt jouw kleuter meer bij het verhaal betrekken door vragen te stellen over Pixie de muis, over welk team tegen welk team voetbalt, om voetbaltermen te bespreken én door je kind of het woord TUUUUUUT te laten zeggen als je het tijdens het voorlezen het fluiten tegenkomt. Mijn zoon kon er geen genoeg van krijgen en wachtte telkens gespannen af wanneer hij weer TUUUUUUT mocht zeggen en wist op een gegeven moment precies wanneer hij dit mocht doen: bij het grote woord en bij het getekende fluitje!

Wat interessant is, is dat bepaalde woorden groter in de tekst van het verhaal staan en daardoor beter opvallen. Ook de ballonnetjes met tekst bij de verschillende dieren en kabouters die voetballen is al een eerste aanzet om je kind vertrouwt te maken met het feit dat deze dieren en kabouters wat zeggen en hoe dat dan weergegeven wordt.

Het verhaal van Kaboutervoetbal heeft een orgineel en verrassend eind. “Want papa? Die komt erachter dat voetballen een stuk moeilijker is als je het zelf moet doen. Veel, veel moeilijker!” Toch twee nadelen van dit boek: er zit jammer genoeg GEEN fluitje bij en papa kan er geen genoeg van krijgen om het voor te lezen aan onze zoon en onze dochters!

Kaboutervoetbal – Lydia Dijkstra
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Gottmer

Lees ook:
Kabouter Thijm
Ik wil de maan
Pootje na pootje

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

4 tips om een leuke avond te organiseren met je kinderen

Kinderen zijn zeer creatief en verzinnen snel activiteiten waarmee zij zichzelf kunnen vermaken. Naast de …

Share
Share