Per ongeluk [recensie]

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder.

Een herkenbaar verhaal over onbedoeld schuldig zijn en de worsteling voor slachtoffer en veroorzaker om weer verder te gaan. Met de tips en doe-ideetjes van Kroosje achter in het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om veerkracht te ontwikkelen.

Recensie
Wat een heftig thema zeg! Ik kan me niet herinneren ooit een prentenboek in handen te hebben gehad wat zo’n moeilijk onderwerp aanpakt. Schuldig zijn aan iets wat wat niet meer goed te maken is…. Poeh!

In Per ongeluk laat Snuiter per ongeluk een ei vallen. Het kuikentje wat daar uit komt (Kroosje) is blind en iedereen, ook Snuiter, is er van overtuigd dat dat door de val van het ei komt.

Snuiter voelt zich enorm schuldig en trekt zich terug. De moeder van zijn vriendje probeert hem te helpen bij het excuses aanbieden aan de moeder van Kroosje, maar zij is nog te boos en laat dat duidelijk merken. De woorden van moeder Eend komen hard binnen bij Snuiter.

Ook Kroosje zelf heeft tijd nodig wanneer ze er achter komt dat haar blind-zijn kan komen doordat Snuiter haar als ei heeft laten vallen. Toch zien we dat tijd een hoop goed maakt, dat de moeder Eend minder boos wordt en begrijpt dat het per ongeluk ging. Kroosje zelf kan positief met haar situatie omgaan en zo krijgt Snuiter ook de ruimte om het hevige schuldgevoel een plekje te geven.

Ik vond het echt een heftig boek. Vooral omdat het niet echt ‘goed’ komt. En dat kan ook niet in een situatie als deze: Kroosje is blind, dat valt niet terug te draaien. Volwassenen, maar ook (jonge) kinderen kunnen een dergelijke situatie meemaken en daarom alleen al is dit een heel knap boek. Een thema als dit oppakken en op deze manier uitwerken is enorm knap.

Achterin Per ongeluk staat uitleg, waarmee je als ouder of leerkracht aan de slag kunt. Er zijn ook prachtige opdrachten, zoals het maken van “oplos-thee”, waarmee je alle nare dingen die via je oren in je ‘kopje’ zijn gekomen, kunt oplossen. Erg positief allemaal!

Ook de uitleg over sorry zeggen, over waarom dat soms niet ineens werkt, en toch belangrijk is, is mooi. Kortom: Per ongeluk is een zeer waardevol boek over een moeilijk thema.

Per ongeluk – Nathalie Slosse & Rocio del Moral
Hardcover, 40 pagina’s, Uitgeverij Van Halewyck
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Door het licht – Erik Jan Harmens [recensie]

In Door het licht spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, …