De ingreep

cover de ingreepDe ingreep is een medische thriller en die kwalificatie trok mijn interesse. Ik hou wel van medische thrillers, die van Tess Gerritsen bijvoorbeeld. Dit is een thriller van Nederlandse bodem, geschreven door Carla de Jong. Heel eerlijk, op voorhand ben ik altijd een beetje sceptisch over Nederlandse thrillers, een vooroordeel zonder daar goede redenen voor te hebben.

Hoe dan ook, ik ben met hoge verwachtingen aan De ingreep begonnen. Het boek begint al direct met een dode, onderaan een trap in het ziekenhuis. Een goede binnenkomer! Vervolgens begint het verhaal en dat gaat een poosje terug in de tijd. Hoofdpersoon is Mensje Kramer, die aan het werk gaat in het ziekenhuis waar ze zelf is behandeld aan borstkanker. De spanningen in de staf van het ziekenhuis lopen hoog op. Communicatie van artsen met patiënten is een hot item en de leider van het projectteam voor het verbeteren van de communicatie, Rita Jansen, is een nietsontziende dame.

De ingreep is knap opgebouwd. Ieder hoofdstuk wordt verteld uit het perspectief van een van de hoofdpersonen. Elk heeft zijn eigen visie op de gebeurtenissen en gelukkig komen deze vaak wel, maar ook even vaak niet overeen. Al leest De ingreep vlot en makkelijk, de tijd in het boek verstrijkt niet al te snel. Je doet steeds twee stapjes vooruit, om dan weer een stapje terug te doen. De verschillende perspectieven haken in elkaar in. Bijzonder is dat je voor veel van de personen sympathie weet op te brengen. En waar ik wel van hou, is dat niet alles is zoals het lijkt en dat je daar pas heel langzaam achter komt door onverwachte, maar wel geloofwaardige, wendingen in het verhaal. Er zitten nog wel een paar losse eindjes in het verhaal, sommige dingen had ik wel wat verder uitgediept en toegelicht willen zien, storend is dat echter niet.

Een thriller, ja, dat is het zeker. De ingreep vertelt een spannend verhaal dat je maar moeilijk terzijde kunt leggen voor je het uit hebt. Een medische thriller, ook, maar anders dan ik op voorhand verwacht had (maar daardoor niet minder boeiend). De ingreep speelt zich in het ziekenhuis af en bepaalde voorvallen kunnen alleen maar in een ziekenhuis. Al met al vind ik de ingreep een prettig leesbaar, spannend en boeiend verhaal dat ik zeker zou aanraden om te gaan lezen.

Op de site van de auteur, Carla de Jong, is een feuilleton gepubliceerd, waarop je kennis kunt maken met de hoofdpersonen van De ingreep. Een leuke extra bij het boek. Het feuilleton gaat vooraf aan het boek. De auteur twittert ook.

De ingreep, Carla de Jong
medische thriller, 304 pagina’s, A.W. Bruna Uitgevers
B
estel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share