Hoe verhelp je luieruitslag?

Wanneer je baby’tje pasgeboren is, draait je hele wereld om je kleine spruit. Wanneer je kleintje voor het eerst luieruitslag krijgt, kan dit dan ook best een schok zijn. Maak je niet te veel zorgen. Vrijwel iedere baby krijgt weleens luieruitslag. Toch wil je dit probleem zo snel mogelijk verhelpen. Hoe doe je dit?

Wat is luieruitslag?

Zijn de billetjes van je baby rood of heb je vlekjes of schrale plekken opgemerkt in het luiergebied? Dan is de kans groot dat je kindje luieruitslag heeft. De rode huid voelt vaak warm aan en je merkt wellicht een verandering in het gedrag van je baby. Zo kan hij rustelozer zijn ’s nachts of gaan huilen wanneer je zijn billetjes wast. Luieruitslag ontstaat sneller wanneer het warm is. In de zomer moet je dus extra bedacht zijn op de aandoening. De warmte, in combinatie met vocht en huidcontact met urine en uitwerpselen, zorgen voor eczeem. De kans op luieruitslag is tevens groter wanneer baby’s minder vaak verschoond worden. Ook diarree en het krijgen van flesvoeding geeft een wat groter risico.

In veel gevallen is luieruitslag zelf te behandelen, maar dit is niet altijd het geval. Luieruitslag kan ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. In dit geval is het belangrijk naar de dokter te gaan. Deze kan een crème of ander middel voorschrijven om de infectie te behandelen. Afhankelijk van je dekking, wordt dit door je zorgverzekering vergoed.

Het zelf behandelen van luieruitslag

Het behandelen van luieruitslag bestaat voornamelijk uit het wegnemen van de verschillende oorzaken. De grootste oorzaken van luieruitslag zijn de warmte, het vocht en de wrijving die de luier creëert op de huid van de baby, in combinatie met het contact van urine en uitwerpselen op de huid. De eenvoudigste manier om je kindje van luieruitslag af te helpen, is door hem zo vaak mogelijk geen luier aan te doen. Laat hem thuis zonder luier en broekje rondkruipen. Voor de nacht kun je een plastic zeiltje tussen het matras en de matrashoes in leggen.

Moet je kindje toch een luier aan, omdat je samen het huis uitgaat? Maak dan het liefst gebruik van een wasbare luier. Verschoon je kindje zo snel mogelijk bij een vieze luier. Probeer hierbij de huid zo min mogelijk aan te raken. Na het verschonen en voor het omdoen van de nieuwe luier kun je zinkspray verstuiven op de huid. Als je een zalfje gebruikt, maak dan gebruik van een parfumvrije zalf zonder parabenen die geschikt is voor de gevoelige babyhuid.

Helpen deze maatregelen niet? Ga dan met je kindje naar de huisarts. Het is mogelijk dat de uitslag veroorzaakt wordt door een schimmel.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

5 natuurlijke producten voor een stralende huid

Met deze natuurlijke producten laat je jouw huid stralen Wil jij ook een stralende huid? …