Help, mijn zus is gek

Julia moet gaan eten bij tien kwijlende verstandelijk gehandicapten. Haar zus Emmy is een van hen.help-mijn-zus-is-gek Emmy is veertien, maar kan bijna niks. Dat went nooit, vindt Julia. Tot ze op het etentje Ben ontmoet. Hij is op bezoek bij zijn zus Merel, die het syndroom van Down heeft. Best grappig vindt hij die rare, wilde kinderen. Toch wil hij er ook even uit. Stiekem fietsen ze met hun zussen naar het bos op speciale driewielers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De ene zus poept in haar luier, de andere loopt weg. En als ze het allemaal zelf proberen op te lossen, komen ze alleen nog meer in de problemen. Echt één grote rampdag, of toch niet?

Recensie
Fabien van Kempen heeft zelf een verstandelijk gehandicapte zus en dat merk je zeker aan de manier waarop het verhaal geschreven is. De verhaallijn is dan wel verzonnen, de gevoelens zijn zo puur en eerlijk. Openhartig beschrijft ze over gevoelens waarvan niet iedereen ze gepast vindt om te zeggen, maar wat absoluut heel normaal is. Want leven met een familielid met een verstandelijke beperking is niet altijd leuk. Zeker niet als ze maar heel weinig kunnen, zoals de zus van Julia in het verhaal.

Zelf heb ik op jonge leeftijd ook met verstandelijke gehandicapten gewerkt. Bij het aanzicht van de eetgewoontes van de mensen liepen bij mij als zestien jarige ook de rillingen over het lijf. Een begeleider zei lachend tegen mij: “over een week eet je hier gewoon mee” en dat kon ik me op dat moment echt niet voorstellen. Toch bleek dat ze gelijk had, al bleven sommige dingen wat onsmakelijk.

Het boek HELP mijn zus is gek is vlot geschreven en met een flinke dosis humor kun je niet anders dan soms heerlijk even lachen om de gebeurtenissen. Iedereen met een broer of zus met een verstandelijke handicap zal zichzelf in dit boek herkennen, maar het is ook zeker een mooi boek om te laten lezen aan bijvoorbeeld vrienden die niet zoveel snappen van een verstandelijke beperking. Om welke reden je het boek ook leest, één ding is zeker. Je kijk op mensen met een verstandelijke handicap zal absoluut positief veranderen naar het lezen van dit boek.

Help, mijn zus is gek – Fabien van Kempen
Roman, hardcover, 96 pagina’s, Clavis B.V.B.A., Uitgeverij

Lees ook:
Bloedtest voor Syndroom voor Down
Het Downsyndroom
De upside van down

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Mijn zus [recensie]

Wanneer ik op de achterkant lees waar het verhaal van de thriller Mijn zus over …

Share
Share