Matzes: voor een Paasmaaltijd of smaakt het naar meer?

HollandiaMatzesHollandia Matzes is één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland. Misschien wel het kleinste A-merk van Nederland. Al sinds 1933 bakt Hollandia in de binnenstad van Enschede diverse soorten Matzes volgens traditioneel recept. Ontstaan vanuit een eeuwenoud gebruik waarbij grote Matzes, in de bekende oranje zak, met Pasen op tafel komen. De kleinere variant Matze Crackers, handig verpakt in een uniek zeskantige doosje, worden tegenwoordig het hele jaar door gegeten. Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen, géén etcetera. 

We kregen van Hollandia een hele doos producten toegestuurd. Behalve een zak bruine basterdsuiker, zat er een verpakking met de klassieke grote Matzes in. “Vroeger”, toen ik nog op de Van der Wall school (lagere school met ongeveer 100 kinderen, in Zundert) zat, aten we traditioneel op school op Goede Vrijdag gezamenlijk een maaltijd met Matzes. Deze werden gesmeerd met boter en suiker en waren heerlijk. Als kind wist ik niet dat je deze Matzes ook gewoon in de winkel kon kopen, maar toen ik daar later achter kwam, werd het voor mij een traditie om ze bij het Paasontbijt op tafel te hebben staan.

pasen-2016-matzes-eten-samen-beleg-verslag-foto-copyright-trotse-moeders-4

Ik was erg verrast dat er nog allerlei andere Matzes varianten waren. De kleinere Matzes, zowel de ‘gewone’ als de volkoren, kende ik wel. Ik heb ze zelf het hele jaar door ook, er is zelfs een handig bewaarblik voor. Maar bij het pakket zat ook een doosje Matzes -biologisch Spelt en er zaten zelfs Matzes crackers bij.

Aan tafel dus. Goede Vrijdag, dus dat past prima binnen de traditie. We hebben alle verschillende Matzes uitgeprobeerd en het prettige was, dat iedere variant de typische smaak van de originele Matzes heeft. Of je dus de Spelt variant of de volkoren Matzes eet, het is allemaal even lekker.

pasen-2016-matzes-eten-samen-beleg-verslag-foto-copyright-trotse-moeders-3

Mijn zonen hebben geëxperimenteerd met verschillende varianten zoet-beleg. Mijn jongste zoon vond uiteindelijk de originele Matzes met bruine basterdsuiker het lekkerst. Mijn oudste zoon ging voor de volkoren variant met roomboter en ‘gestampte muisjes’.

Mijn dochter nam het recenseren van de Matzes helemaal serieus. Ze heeft verschillende soorten beleg geprobeerd en vooral heerlijk gesnoept. Haar favorieten waren Matzes met kaas en ook Matzes met bruine basterdsuiker. Zelf vind ik deze twee varianten ook lekker, en de roomboter-gestampte-muisjes variant hoort ook tot mijn favorieten.

pasen-2016-matzes-eten-samen-beleg-verslag-foto-copyright-trotse-moeders-2

Kortom: het was gezellig èn lekker! Volgens mij gaan we deze traditie voortzetten in huize Trotse Moeders en tijdens het Paasontbijt zullen de diverse Matzes ook weer op tafel komen.

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

100 Maritieme Uitvindingen

Niet alleen voor Vaderdag een goede tip, maar heel prettig om in huis te hebben: …