Drama voor de camera: Deel 7 van de serie Dagboek van een muts

cover dagboek muts 7Nikki en haar vriendinnen Zoey en Chloë staan op het punt BEROEMD te worden! Een populaire televisieshow gaat de meiden een maand lang filmen terwijl zij een liedje opnemen. Supercool!

Maar DAG EN NACHT gevolgd worden door een camera is niet alleen maar leuk. Want hoe kan Nikki Brandon nu laten weten dat ze hem SUPERLEUK vindt, zonder dat de hele wereld meekijkt? Ondertussen doet aartsrivale MacKenzie er ALLES aan om in de spotlights te komen. En wie is daarvan de dupe? Precies!

Recensie
Dagboek van een muts is een leuke en grappige serie kinderboeken, eigenlijk vooral gericht op meisjes. De tegenhanger die jongens meer op prijs zullen stellen is Het leven van een loser. Het zijn de dagboeken van de hoofdpersoon, Nikki Maxwell, die veertien jaar is.

IMG_2149
De boeken zijn geschreven door Rachel Renee Russell, van origine advocaat (en wat een mooie vrouw is zij zeg), die de boeken heeft gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar twee dochters. Ze zegt ook dat ze zelf vroeger een muts was en eigenlijk nog steeds is. En ook dat haar dochters op de middelbare school werden gepest. Mooi dat je die ervaringen zo succesvol in een serie boeken weet om te zetten!

IMG_2155
Ik heb ook twee dochters, eentje van dertien en eentje van bijna negen. En het leuke van twee meiden is dat als de eerste echt ergens te oud  voor geworden is (in haar eigen ogen), de tweede het snel oppikt. Zo ook de Dagboeken van een muts … Waar oudste haar schouders ophaalde toen Drama voor de camera in beeld kwam (en dat terwijl ze volgens mij anderhalf jaar geleden nog haar zakgeld opmaakte aan andere delen), was jongste erg blij met het boek!

IMG_2148
Drama voor de camera is al weer het zevende deel van de dagboeken van zelfbenoemde muts Nikki. Ik snap wel waarom de boeken zo populair zijn (in de Verenigde Staten zijn er al meer dan vijf miljoen boeken van de serie verkocht!). De verhalen zijn grappig, de boeken lezen vlot en makkelijk en er zit ongetwijfeld herkenning in voor meiden. Herkenning in de zin dat je je heel goed kunt voorstellen dat jou ook zoiets kan overkomen, en ooo, wat zou dat vervelend zijn en hoe zou jij reageren.

IMG_2151

Daarnaast zien de boeken er heel leuk en toegankelijk uit. Met veel illustraties, niet te veel tekst op een bladzijde en met een speels lettertype. Het is natuurlijk een dagboek en Nikki drukt haar emoties graag uit door veel hoofdletters en uitroeptekens (IEIEE!!) te gebruiken, en smileys, en populaire uitdrukkingen (OMG en BFF). En ook leuke nieuwe afkortingen zoals SALZBW (Standaardregels voor APPen in de Les Zonder Betrapt te Worden). Volgens mij maakt dit het boek extra aantrekkelijk voor jonge meiden. En mijn jongste had ook nog eens het geluk dat zij de eenmalige glamour-editie kreeg, die een gouden kaft heeft … Extra leuk dus.

IMG_2153
Ze heeft voor ons opgeschreven wat zij het leukste vond van Drama voor de camera:
‘Ik vind het boek heel leuk, het leukste stukje vond ik toen MacKenzie (aartsvijand van Nikki.) meedeed aan de skiwedstrijd. Later zag MacKenzie dat Nikki naar Brandon zwaaide, toen duwde MacKenzie haar van de helling.
Nikki’s val was:1. Nikki raakte een rotsblok. 2. Ze maakte drie koprollen voorover. 3. Toen knalde ze tegen een boom. 4. Ze deed een dubbele salto achterover. 5. Toen deed ze twee radslagen in de lucht. 6. Ze verloor haar skistokken en toen. 7. Dacht de jury dat ze mee deed aan de wedstrijd, ze kreeg …….. een 10. Ze had gewonnen!!!!!!!!!! Toen bedankte ze MacKenzie die op de tweede plek eindigde.’

IMG_2154
Hier kan een fragment gedownload worden. En dit is de Engelstalige site: Dork Diaries (want, tip voor moeders van brugklassers, de Engelse versie is goed te doen als je puber voor het eerst voor Engels een boek moet lezen, zeker als ze ook de Nederlandse versie er naast kunnen houden!)

Drama voor de camera – Rachel Renee Russell
Bekijk op bol.comDagboek van een muts – deel 7, eenmalige, gouden glamour editie
Jeugdboek, hardcover, 331 pagina’s, Uitgeverij de Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_2156

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share