Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek [recensie]

cover-ketnet-handwerkboek

Hét standaardwerk voor creatieve kinderen.
Iedereen kan breien, haken en naaien. Volg de heldere instructies en maak de mooiste spullen, zoals sokbeesten, een tablethoes, fietshandschoenen, gehaakte dieren, een gehaakte vlaggenlijn, bloemenbroches, een gevingerbreide sjaal …

Recensie
Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek is een mooi boek met veel verschillende projecten op het gebied van breien, naaien en haken. De aard van de projecten is primair gericht op kinderen van acht tot twaalf. Het boek bestaat, zoals te verwachten ;-), uit drie delen: breien, haken en naaien.

ketnet-brei-haak-naaiboek-breien-isntructie
Ieder deel begint met een inleiding en daarna een uitgebreide beschrijving van de basisbeginselen. Vervolgens komen er veel projecten voorbij, van verschillende moeilijkheidsniveaus. Als het gaat om breien hoef het bijvoorbeeld niet alleen ‘gewoon’ te breien, maar kan je ook al vingerbreiend iets maken en wordt er gepunnikt. Voor sommige naaiprojecten heb je echt een naaimachine nodig, maar er zijn ook projecten zonder naaimachine. De projecten zijn echt leuk, speels en kleurrijk en ik heb er wel een paar gezien die ik een keer zou willen gaan maken. Haken of breien dan, want vriendjes met mijn naaimachine worden, wil nog steeds niet heel goed lukken.

ketnet-brei-haak-naaiboek-breien-projecten  ketnet-brei-haak-naaiboek-breien-tasje

Bij ieder project wordt aangegeven wat je nodig hebt en hoe moeilijk het is. Daarna volgt een heldere stap voor stap beschrijving. Er staan duidelijke foto’s in Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek en er is voldoende keuze mogelijk. En door de verschillen in niveau is het boek ook lang leuk, je kan geleidelijk steeds ingewikkelder projecten oppakken.

ketnet-brei-haak-naaiboek-haken-instructie
Eerlijk gezegd vind ik Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek een behoorlijk ambitieus boek voor de doelgroep. Ik vind vooral de beschrijving van de basisvaardigheden die je nodig hebt behoorlijk pittig en niet geschikt voor echte beginners. Mijn persoonlijke inschatting is dat je om echt plezier te hebben van dit boek enige basiservaring nodig hebt. Of iemand met ervaring die je met raad en daad kan bijstaan om veel van de projecten tot een goed einde te brengen. Als je kinderen wilt leren haken, breien en/of naaien, zou ik eerst op zoek gaan naar een echt beginnersboek.

ketnet-brei-haak-naaiboek-haken-projecten  ketnet-brei-haak-naaiboek-haken-kip

Ook vind ik verschillende projecten behoorlijk groot voor kinderen. Op een gegeven moment staat er dat je een lap van 37 centimeter moet breien …, ook ik zou daar tegen op zien. Ik durf eerlijk gezegd mijn dochters van tien en veertien niet alleen met het boek op pad te sturen. Ik ben bang dat ze dan ietwat gefrustreerd en zonder resultaat eindigen.

ketnet-brei-haak-naaiboek-naaien-instructie
Ik vind Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek daarentegen wel heel geschikt om samen met je kind creatief mee aan de slag te gaan. Basisvoorwaarde is wel dat je kind, zoon of dochter, gemotiveerd is om te leren haken. Of breien. Of naaien. Zonder die basisinteresse zal het niet veel worden. En dan is het de kunst om iets uit te zoeken dat niet te moeilijk is en er aantrekkelijk genoeg uit ziet om aan te beginnen. Mijn advies: kijk voordat je begint of je alles in huis hebt wat je nodig hebt voor een project. Niets is zo teleurstellend als op zaterdagavond samen iets leuks uitzoeken en te constateren dat je geen dik garen in huis hebt. Of geen vilt. Of de verkeerde breipennen.

ketnet-brei-haak-naaiboek-naaien-projecten  ketnet-brei-haak-naaiboek-naaien-tas

Goed voorbereiden dus. En dan samen aan de slag: stap voor stap kan je dan je kind de basisbeginselen bijbrengen en hopelijk zorgen dat hij of zij plezier krijgt in het haken. Of breien. Of naaien. En die 37 centimeter breien …, samen het begin, jij maakt ’s avonds de belangrijkste 32 centimeter, om de volgende dag samen op 37 centimeter te komen.

ketnet-brei-haak-naaiboek-voor-en-achterkant ketnet-brei-haak-naaiboek-kleurrijke-projecten

Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek is ook een mooi naslagwerk voor gevorderde beginners om even na te kijken hoe je ook al weer meerdert of mindert, of hoe je een knoop aanzet of hoe je gevallen steken terugvindt …

Hier kan je het boek vast inkijken.

Het complete Ketnet brei-, naai- en haakboek – Hilde Smeesters
DIY, gebonden, 224 pagina’s, Uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Halloween; DIY versus kopen

Halloween is een oude feestdag die niet in elk land gevierd wordt. Deze feestdag is …

Share
Share