Memento [recensie]

memento-emelie-schepp-recesie-copyright-trotse-moeders-1Zomer 1986. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van Justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Recensie
Emelie Schepp, auteur van Memento en Narcotica is in Zweden uitgeroepen tot ‘Crime Writer of the Year 2016’ en won de Specsavers Crimetime Award. Dat schept wel verwachtingen uiteraard, dus met veel plezier begon ik aan deze Zweedse thriller.

memento-emelie-schepp-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Het begin van Memento lijkt bijna standaard voor een thriller: er wordt een vermoorde man aangetroffen en deze blijkt, na enig speurwerk, een weerzinwekkend dubbelleven te hebben geleid. Wat het -ook al bijna vanaf het begin-  anders maakt, is dat een kind de dader van de moord lijkt te zijn. Een jonge jongen, die kort daarna vermoord wordt aangetroffen. Een jongen die in zijn nek een litteken heeft: een ingekraste naam.

memento-emelie-schepp-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Officier van Justitie Jana, die op deze zaak is gezet, heeft ook een naam in haar nek staan. Ze houdt dat voor iedereen verborgen en haar adoptie-ouders hebben haar nachtmerries nooit serieus genomen. Ze heeft geleerd haar emoties de beheersen en controle te hebben over haar gevoelens en gedrag. Ze herinnert zich niets van wat er vóór haar adoptie gebeurd is, maar daar komt verandering in wanneer het onderzoek naar de moorden ook stukje bij beetje inzicht geeft in haar eigen leven.

memento-emelie-schepp-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Over de verhaallijn zelf, vertel ik niet meer. Dit boek moet je gewoon zelf gaan lezen. Behalve het leven van Jana, worden ook de levens van de rechercheurs en andere betrokkenen bij het oplossen van de moorden, meegenomen in het verhaal. Niet heel uitgebreid, maar wel voldoende om een beeld te krijgen van het team.

memento-emelie-schepp-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Het boek heeft een duidelijk einde, maar is niet afgerond. Er is dus voldoende reden voor mij om al uit te kijken naar het vervolg: Narcotica. Dit boek zal ook los van Memento te lezen zijn, maar gaat ook een stuk verder met het verhaal over Jana, haar collega’s èn iemand uit haar verleden.

Memento – Emily Schepp
Paperback, 320 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share