Beestenboek [recensie]

Op elke bladzijde van dit vrolijke beestenboek duikt een nieuw dier op. Flavie de flamingo, Otto de ooievaar, Victor het vogelbekdier. Elk dier stelt zichzelf voor en vertelt iets bijzonders over zichzelf. En met elk dier dat erbij komt, verandert ook iets in het landschap. Zo kun je het hele boek door telkens opnieuw op zoek gaan naar de vrienden van Evert de ezel.

Recensie
Het thema ‘dieren’ doet het altijd goed bij kleine kindjes. Vooral als kinderen net beginnen met praten is het erg leuk om boeken te lezen over dieren. Ze kunnen dieren herkennen en de geluiden die dieren maken nadoen. Vaak hebben ze zelfs al op jonge leeftijd een favoriet dier. Een boek dat erg goed hierbij past is Beestenboek van Janik Coat.

De opzet van dit boek is simpel. Het begint met een lege omgeving, waar elke twee bladzijden een nieuw dier zich introduceert en een eigenschap opnoemt die specifiek dat dier toebehoort. Om een willekeurig voorbeeld aan te halen: “Flap flap. Ik ben Valentina de vlinder. Vroeger was ik een rups!”. In dit boek komen naast de dieren die we allemaal goed kennen (koe, vlinder, kikker) ook dieren aan de orde die wat minder bekend zijn. Zo maken we ook kennis met Nathan de Narwal, Jasmine de Jak en Igor de Iguana (de laatste zou ik gemakshalve hebben vertaald met “leguaan”). Zo leert je kindje dus spelenderwijs een hele hoop nieuwe dieren kennen en leert hij of zij tegelijkertijd ook iets óver het dier.

Ik denk dat dit boek nóg leuker is voor kinderen die al wat ouder zijn. Voor mijn dreumes zijn boerderij- en bekendere dierentuindieren voorlopig nog genoeg. Nou moet ik ook toegeven dat hij meer bezig is met vormen, kleuren en cijfers dan met dieren, dus misschien is het voor een willekeurige andere dreumes wel al een leuke uitdaging. 

Toegegeven: het is een prachtig vormgegeven boek in een beetje een geometrische stijl die mij persoonlijk erg aanspreekt. Het enige nadeel is dat de teksten soms lastig leesbaar zijn doordat ze op een donkere/meerkleurige achtergrond staan. Afgezien daarvan is het een prachtig (voorlees)boek voor peuters en kleuters.

Beestenboek – Janik Coat
Vertaling: Liesbeth Elseviers
Nederland – 64 pagina’s – hardcover – WPG Uitgevers BE
Bestel dit boek hier >>>>

About Myrthe Wesseling

myrthe_wesseling@hotmail.com'
Ik ben Myrthe, 31 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend en zoontje van bijna 1,5. Veel moeders zullen beamen dat het meest verbijsterende aan het krijgen van een kind is, dat je na 1,5 jaar moederschap nog steeds het gevoel hebt alsof je pas net om de hoek komt kijken. Alles blijft je verwonderen en je kind blijft je elke dag verrassen, daarom is het ook zo leuk om dit met andere ouders te kunnen delen.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …