Een huisdier of niet?

Kinderen zijn dol op huisdieren. Het kan dan ook zo zijn dat uw kind net zo lang zeurt totdat u overstag gaat en samen een huisdier uit gaat zoeken. Voordat je deze stap gaat zetten denk er dan wel goed over na wat voor effecten het hebben kan hebben op uw gezin. Hieronder staan een aantal antwoorden op vragen van nieuwe huisdierbezitters

Samen in één hok?
Hoewel het zo nu en dan gebeurt dat een cavia en een konijn bij elkaar in een konijnenhok zitten, is het niet ideaal. Konijnen kunnen bacteriën bij zich dragen die dodelijk kunnen zijn voor een cavia. Daarnaast begrijpen de twee lieve diertjes elkaar niet, het konijn is zo groot dat hij de cavia kan verwonden, ze hebben beide ander voer nodig en soms knabbelt de cavia aan de vacht van het konijn. Geef uw huisdier dan ook een soortgenoot als gezelschap!

Zwanger?
Als u zwanger bent en een kat hebben dan is het niet de bedoeling om zelf de kattenbak te verschonen. Katten kunnen via ontlasting een parasiet uitscheiden die toxoplasmose kan veroorzaken, dit is een ziekte die erg gevaarlijk is voor je ongeboren kind. Laat dit klusje dus lekker aan je man over! Mocht dat niet mogelijk zijn, trek dan plastic handschoenen aan bij het schoonmaken en was na afloop altijd je handen.

Huisdier mee op vakantie?
Vakantie! Voor velen het hoogtepunt van het jaar, maar wat doet gebeurt er met uw huisdier in de weken dat u weg bent. Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland moet u rekening houden met het klimaat, de reisduur, het meenemen van voldoende voer en de conditie van uw huisdier. Sommige huisdieren zijn niet zulke helden met autoreizen en te hoge temperaturen. Een huisdier is in dit geval een onderdeel van het gezin en heeft, hoewel hij niet kan praten, invloed op de keuze van de bestemming.

Los laten lopen?
Wees bewust als je jouw hond, cavia, kat of ander zoogdier los door je huis laat lopen, want ze kunnen veel schade veroorzaken. Let op waar je snoeren laat en let ook op dat het dier niet in een ruimte kruipt waar hij niet meer uit kan komen. Let op dat een kat genoeg afleiding moet hebben, anders gaat hij krabben aan uw meubelen, zet in een hoek van de kamer een krabpaal neer om dit te voorkomen. Voor kleine huisdieren zoals een konijn of een hamster is beter om een deel van de kamer af te zetten met een ren en er bij te blijven als u ze wilt laten rondlopen. Voor een hond is het verstandig om hen een eigen ruimte te geven, bijvoorbeeld door een hondenhok in de tuin te zetten.

Effecten op het gezin?
Mocht u uw familieleden moeten overhalen om een huisdier te nemen dan kan het helpen dat uit onderzoek is gebleken dat het hele gezin (dus ook uw man!) profiteert van het hebben van een huisdier. Mensen met huisdieren bewegen meer dan mensen zonder dieren, daarnaast wijzen diverse studies uit dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Allemaal redenen om een huisdier in huis te halen!

Deze gastblog is geschreven door Lianne Bovensteeg. Zij werkt met plezier als online marketeer bij Jumbopet.nl, een van de grootste online dierenwinkels van Nederland, waar je alles vindt voor je huisdier.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Op zoek naar een budget vriendelijke reis? Zoek niet langer: ga naar de Waddeneilanden!

Nieuwe culturen ontdekken en onvergetelijke ervaringen opdoen. Het hoeft allemaal niet veel te kosten, op …

Share
Share