Wat schets je me nou?

Wat schets je me nou? is een leuk gezelschapsspel waarin iedereen tekeningen maakt en raadt wat de ander getekend heeft. Je schrijft een geheim woord op en geeft het boekje door. De volgende tekent het woord en geeft het boekje weer door aan nummer 3. Nummer 3 raadt wat nummer 2 getekend heeft en nummer 4 tekent het woord dat nummer 3 heeft opgeschreven. En zo gaat het door tot het boekje terug is bij de persoon die het eerste woord heeft opgeschreven. Met hoe meer spelers je bent, hoe leuker het wordt. En iedereen doet evenveel (of even weinig) dus iedereen is even betrokken bij het spel.

Het spel ziet er vrolijk en goed verzorgd uit. Er zijn acht boekjes waar je in kunt schrijven en tekenen. Fijn is dat er op iedere bladzijde staat wat je ook al weer moet doen, zodat je spelregels niet kunt vergeten. Er zijn acht uitwisbare stiften én doekjes om de bladzijden uit het boekje achteraf weer schoon te maken. Je hoeft niet hard na te denken over woorden. Bijgevoegd is een grote stapel kaartjes met op beide zijden voldoende woorden. Met behulp van een dobbelsteen wordt een woord gekozen. Wel moet je goed nadenken over hoe je het woord precies gaat uitbeelden, dat is niet altijd even gemakkelijk.

Wij hebben gemerkt dat je eigenlijk minstens met z’n vieren moet zijn. Met minder kan wel – wij speelden met z’n drieën – maar dan is het rondje wel heel snel klaar of val je erg in herhaling. Er staat dat Wat schets je me nou? voor kinderen van 8 jaar en ouder is. Onze dochter van 6 jaar wilde ook graag meedoen en zonder haar kwamen we ook niet tot 4 spelers. Het gaat op zich prima met een wat jonger kind. Het is wel handig als kinderen al kunnen lezen, dan kunnen ze iets volwaardiger meedoen aan het spel. En als je met elkaar een beetje rekening houdt met de woorden, en dus niet kiest voor bijvoorbeeld ‘De wereld draait door’ maar het houdt bij het genre ‘egel’ en ‘giraffe’, is het voor jongere kinderen prima te doen.

Dit spelletje is gebaseerd op hetzelfde principe als doorfluisterspelletjes. Het woord wordt niet altijd goed verstaan en eindigt bij het tiende kind heel anders dan het aan het eerste kind is verteld. Bij Wat schets je me nou? ben je vooral afhankelijk van de tekenkunsten van diegenen voor je. Hoe beter hij of zij tekent, hoe groter de kans dat jij het goede woord raadt. Maar eigenlijk is het stiekem nog veel leuker als je het woord niet goed raadt. Hoe meer het ontspoort en afwijkt van het originele woord, hoe grappiger het is. Zo moest ik ‘cakebeslag’ tekenen, maakte mijn dochter daar ’taart maken’ van en eindigde het uiteindelijk in ’taart’. En dat ligt nog relatief dicht bij het oorspronkelijke cakebeslag. Een ander voorbeeld is dat mijn oudste dochter een schommelbank moest tekenen en dat dat al snel uitmondde in een brug… Er is een puntentelling mogelijk waardoor er uiteindelijk ook een winnaar is, maar daar hebben we ons vooralsnog niet aan gewaagd. Het spel was zo al leuk genoeg!

Wat schets je me nou? is genomineerd als Speelgoed van het jaar 2012. En dat is terecht. Het is een erg leuk verrassend spel om op een avond in een wat groter gezelschap (maximaal 8) te doen. Het spel is lekker ontspannen, je kunt het eigenlijk niet goed of fout doen (want hoe fouter hoe leuker) en het levert ongetwijfeld de nodige lachbuien op.

Bestel dit product hier>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …