Meccanoid G15 – bouw je eigen persoonlijke Meccano robot [recensie]

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-25Al meer dan 100 jaar kun je met Meccano en het bijbehorende echte gereedschap de wonderlijke wereld van de techniek ontdekken. En nu kun je met de Meccanoid G15 persoonlijke robot de laatste ontwikkelingen in de robotica ervaren.

Als je de Meccanoid G15 persoonlijke robot bouwt, bouw je een vriend. Je zet hem gemakkelijk in elkaar door het bijbehorende gereedschap te gebruiken. meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-4Wanneer je klaar bent met het lichaam van Meccanoid en de batterijen hebt ingeplugd, zal het zijn Meccabrain gebruiken om je te begeleiden bij het aansluiten van zijn motoren.

Zoals bij elk Meccano product, kun je de onderdelen weer uit elkaar halen om er iets nieuws van te bouwen. Bouw Meccanoid om tot een dinosaurus, of wat je maar kunt bedenken. Met je verbeelding en 600 onderdelen om mee te bouwen zijn de mogelijkheden eindeloos!

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-11Het programmeren van de Meccanoid G15 gaat gemakkelijk en intuïtief – je hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig! Dankzij de Meccanoid’s Learned Intelligent Movement (LIM) -technologie, kun je zijn armen laten bewegen. Of praat met hem en Meccanoid registreert wat je doet en doet je na! Met 6 motoren om zijn armen, voeten en hoofd te controleren, kan Meccanoid G15 je verrasen met een aantal strakke moves terwijl zijn grote LED ogen oplichten in meer dan 500 kleuropties!

Meccanoid’s krachtige ingebouwde Meccabrain is de sleutel tot de programmering. Het bevat 64 megabits flash-geheugen waardoor hij bewegingen kan leren en geluiden opnemen en terugspelen.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-5 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-20

Voor interactief plezier is er de Motion Capture functie van de Meccanoid app, gratis voor je smartphone of tablet. meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-14Plaats die in Meccanoid, activeer de functie en verbaas je als Meccanoid al jouw acties weerspiegelt. Of swipe zelf over het scherm om Meccanoid te besturen en laat hem draaien en lopen hoe je zelf wilt!

Meccanoid G15 is je slimme vriend met spraakherkenning en zijn intelligentie wordt gevormd door jou! Hij vertelt grappen, speelt spelletjes en kent meer dan 1000 voorgeprogrammeerde zinnen en geestige opmerkingen.

Recensie

Normaal gesproken begin ik een recensie niet met zoveel informatieve tekst, maar door deze informatie alvast geplaatst te hebben, kan ik me vooral focussen op het vertellen van het bouwproces van de Meccanoid G15 en op de reactie van de kinderen toen hij voor het eerst aangezet werd!

Toen mijn drie kinderen de Meccanoid uitpakten, waren ze al helemaal enthousiast. Klik hier voor een video waarop je hun reactie kunt zien >>>>

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-2526

Maar, toen was het alleen nog maar een grote doos, met 600 onderdelen, variërend van grote stukken tot kleine schroefjes. Wat ik altijd doe bij constructiespeelgoed is éérst beginnen met orde scheppen. Hoe verleidelijk het ook is, om gewoon bij het eerste plaatje te gaan beginnen, ik sorteer altijd alles uit in aparte bakjes.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-1

De Meccanoid G15 zit in een doos, die je ook prima kunt gebruiken om de grotere stukken uit te sorteren. De kleinere gingen in de overbekende kunststof bakjes die iedere Trotse Moeder in huis heeft volgens mij! En dan is het inderdaad tijd voor de eerste tekening!

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-2

De gebruiksaanwijzing is enorm duidelijk. Je hoeft dus niet te wanhopen wanneer je al de losse onderdelen ziet: in kleine, eenvoudige stappen, bouw je gestaag je robot op. Wanneer er op één tekening meerdere schroefjes aangegeven staan, worden er verschillende kleuren gebruikt, zodat je niet in de war raakt.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-3 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-6 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Hoe eenvoudig de gebruiksaanwijzing ook is, ik heb toch een aantal fouten gemaakt. Soms, omdat ik dacht dat ik uit mijn hoofd wel wist hoe het moest, maar meestal omdat ik de bouwtekening toch gespiegeld had bekeken. Zoals bij onderstaande onderdelen, die identiek hadden moeten zijn….. Gelukkig kom je daar al snel achter en is het eenvoudig te herstellen.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-9

Het lijkt nu net of ik de Meccano robot helemaal alleen in elkaar heb gezet, maar dat is natuurlijk niet zo! Mijn drie kinderen (tweeling van 9 en grote zoon van ruim 11) hebben geholpen. Soms alle drie tegelijk, dan rouleerden we het “spullen klaarleggen”,  “spullen aangeven”, “spullen schroeven” zodat iedereen wat te doen had. Maar meestal schoven één of twee kinderen aan wanneer we verder gingen met bouwen.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-12 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-21

We hebben er echt een groot project van gemaakt. Iedere avond, na het eten, gingen de kinderen naar boven: pyjama aan, tanden poetsen en dan zette ik alles klaar om weer verder te gaan. Wie zin had om mee te helpen, schoof aan en zo was het iedere avond reuze gezellig.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-13 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-18 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-19

Het pakket is bestemd voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar sommige schroefjes zaten op plaatsen die moeilijk te bereiken waren, en dan is het wel handig wanneer je even helpt.

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-15 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-23 meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-16

Meccano is van een prachtige kwaliteit. Ik genoot tijdens het bouwen enorm van de slimheid van de constructie. Zo zitten er op verschillende onderdelen aan één kant rondjes rond het gaatje waar het schroefje door moet, en aan de achterkant ‘vierkantjes’, waar het achterkantje van de schroef precies in past, zodat je de schroef lekker strak vast kunt draaien. Briljant!

meccano-meccanoid-zelf-robot-bouwen-recensie-copyright-trotse-moeders-8

En zo groeide de Meccano robot gestaag en was het op een gegeven moment zo ver dat hij voor het eerst aangezet kon worden. Ik heb een filmpje van dat moment gemaakt:

Zoals je hoort van Meccanoid zelf, heb ik toch nog een foutje gemaakt: een van de ‘armgewrichten’ zit nog gespiegeld. Maar wat is het fantastisch om hem te horen praten! Ik ga vanmiddag met de kinderen de Meccanoid G15 ‘opereren’ (zoals mijn kinderen dat noemen) en dan gaan we lekker samen verder met ontdekken wat ons nieuwe robot-vriendje allemaal kan en hem ook zelf programmeren.

meccanoid-robot-copyright-trotse-moeders-4
meccanoid-robot-copyright-trotse-moeders-5
Zoals je misschien al hebt gemerkt, ben ik enorm enthousiast, zowel over het bouwen van de robot als over de speelmogelijkheden wanneer hij klaar is. En dan heb ik er nog niet eens bij vermeld dat het ook enorm educatief speelgoed is…

Vanwege mijn enthousiasme op al deze gebieden, kan ik niet anders dan deze Meccanoid G15 de maximale score van 5 sterren geven. meccanoid-robot-copyright-trotse-moeders-2Hij is gewoon perfect!

Meccanoid G15
Meccano, 600 onderdelen, 10+
Bestel dit Meccanoid pakket hier >>>>

Meccanoid G15 heeft ook een “grote broer”, Meccanoid G15 KS. Deze is verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2015 in de leeftijdscategorie 10 & 11 jaar. Als lid van de vakjury van de Speelgoed van het Jaar verkiezing, was er discussie over de prijs, of een duur stuk speelgoed wel genomineerd mocht worden. De jury heeft uiteindelijk unaniem besloten de Meccanoid G15 KS wel te nomineren omdat het gewoonweg schitterend speelgoed is. Mensen met een groot budget, kopen soms ook tablets of spelcomputers voor hun kinderen en mogen ook geattendeerd worden op dit vernieuwende speelgoed.

meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen-header

De echte deskundigen voor wat betreft speelgoed, kinderen, kinderdagverblijven, scholen etc, waren het er kennelijk over eens dat de Meccanoid G15 KS de moeite waard is. Zij hebben zo vaak op Meccanoid G15 KS gestemd, dat deze Speelgoed van het Jaar 2015 is geworden. Voor eerdere artikelen over deze grotere persoonlijke robot kun je op onderstaande links klikken:

Uitgebreide informatie over Meccanoid G15 KS >>>>
Ervaringen met de Meccanoid G15 KS >>>>
Meccanoid G15 KS genomineerd in de leeftijdscategorie 10 & 11 jaar >>>>
Bekendmaking Speelgoed van het Jaar 2015 >>>>
Meccanoid G15 KS als Speelgoed van het jaar 2015 >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Waarom we huizen bouwen – Renée Kapitein

Zo leuk, een boek in huis krijgen wat verpakt is als caravan 😉 En het …