Rombertus, de rode reiger

Rombertus is een opvallende verschijning: hij is niet alleen vuurrood maar hij houdt er bovendien van omkleren aan te trekken. De andere vogels van het weiland vinden hem dan ook maar een maffe reiger. Waar Rombertus zijn kleren haalt, is een groot geheim – tot Mientje Mus hem op een nacht stiekem achterna vliegt naar de stad. Wat ze niet in de gaten heeft, is dat Eddie Ekster hen ook volgt. Dat belooft niet veel goeds…

Rombertus, de rode reiger is een verhaal over twijfel en onzekerheid, maar meer nog over vriendschap en moed.

Recensie
Erg leuk, dit boek. Een verhaal over een rode reiger die dol is op mooie kleren en ’s nachts gaat shoppen in de stad. Rombertus is een buitenbeentje en wordt uitgelachen om zijn rode kleur en om de kleren die hij draagt. Maar aan het einde van het verhaal zijn het juist deze aspecten, die rode kleur en zijn gestreepte T-shirt, die ervoor zorgen dat er een eend teruggevonden wordt, die in de mist was verdwenen. Iedereen is vervolgens blij met Rombertus en alles loopt gelukkig goed af, maar voordat dat allemaal gebeurd is, is Rombertus al heel wat gepest en getreiterd.

Wat ik vooral bijzonder vind aan dit boekje, is de dubbele laag die er in zit. Rombertus denkt zelf namelijk dat zijn kleren en zijn kleur heel normaal zijn; daar ziet hij het rare niet van in. Hij denkt dat zijn lange snavel de oorzaak is van al zijn ellende. Maar dààr heeft nou juist niemand het over. Een mooi voorbeeld van een verkeerd zelfbeeld. Of je nou vindt dat je snavel te lang is of dat je je eigen lichaam te dik, te dun, te lang, te kort vindt, dat komt allemaal op hetzelfde neer.

Het boekje snijdt hiermee twee belangrijke zaken aan: pesten en een verkeerd zelfbeeld. Het is geschreven voor kinderen van 8 jaar en ouder en dat is precies de groep die met pesten te maken krijgt. Om dat bespreekbaar te maken is dit boekje een heel goed hulpmiddel. Maar juist ook om een onderwerp als een verkeerd zelfbeeld aan te snijden, wat misschien minder makkelijk is of waar je niet zo snel een aanknopingspunt voor hebt, vormt dit boekje een uitstekend aanleiding. Absoluut de aankoop waard.

Rombertus, de rode reiger – W. Bek & Bek, Willem
Gebonden,80 pagina’s, De Vier Windstreken
Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'
Share
Share