Body Worlds – The Happiness Project [verslag met foto’s]

Screenshot 2015-03-07 at 14.53.44In de voorjaarsvakantie heb ik een hele bijzondere mama-tijd gehad met mijn oudste zoon. Ik probeer altijd om met de kinderen apart iets te doen (dat noemen de kinderen ‘mama-tijd’) en wij zijn naar de expositie Body Worlds geweest in Amsterdam.

Body Worlds vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen tonen de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam. Screenshot 2015-03-07 at 14.54.02Body Worlds – The Happiness Project, ook bekend onder de Duitse benaming Körperwelten – is de enige anatomietentoonstelling die gebaseerd is op een donorprogramma. Alle lichamen en preparaten die er te zien zijn, zijn gedoneerd door mensen die aan dit project van Günther von Hagens mee wilden werken.

Screenshot 2015-03-07 at 14.55.08Hieronder kun je een uitgebreid verslag lezen van hoe wij deze expositie ervaren hebben. Er zijn ook een heleboel foto’s te zien. Op die foto’s staan onder andere geprepareerde lichamen en organen, dus wanneer je die niet wilt zien, moet je nu niet verder naar beneden scrollen en waarschijnlijk ook niet naar de tentoonstelling gaan.

Persoonlijk vond ik de tentoonstelling prachtig en ook mijn zoon vond het zeer interessant en zeker niet “vies” of  “eng”. Hier kun je lezen waarom:

Verslag (inclusief foto’s)
De expositie Body Worlds is te vinden op loopafstand van het Centraal Station van Amsterdam. Wanneer je de kassa gepasseerd bent, ga je met de lift naar de 6de verdieping en van daaruit ga je steeds weer een verdieping naar beneden. De tentoonstelling is zo opgebouwd, dat je niet meteen met geprepareerde lichamen geconfronteerd wordt, maar dat je in een omgeving komt waarin het over geluk gaat. En dan met name over het effect van geluk op het menselijk lichaam.

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-geluk Screenshot 2015-03-07 at 14.54.36

Lang geleden heb ik een tijd geneeskunde gestudeerd en het menselijk lichaam interesseert me nog steeds. Vooral hersenen zijn voor mij bijzonder intrigerend en ik lees nog steeds graag over nieuwe onderzoeken en inzichten. Tijdens mijn studie hadden we uiteraard ook “snijzaal-practica”, noodzakelijk om de anatomie van de mens in 3D te kunnen bestuderen, maar emotioneel voor mij een zeer zwaar vak. Toch was ik toen al mateloos onder de indruk van hoe geniaal het menselijk lichaam in elkaar zit en functioneert.

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-hand happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-hersenen

Uiteraard is het leuk om over je interessegebieden te vertellen tegen de kinderen. Zo probeer ik ze de liefde voor wiskunde mee te geven, de schoonheid van de natuur, maar ook de pracht van de werking van het lichaam en de organen. Mijn oudste zoon deelt deze interesse. Al toen hij drie was, keek hij gefascineerd naar de tekenfilmserie “Er was eens… het leven” en wist hij al veel van de werking van het lichaam. Nu is hij bijna 11 en heeft uiteraard een heleboel bijgeleerd, en hij vond het reuze interessant om organen en spieren in het echt te zien.

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-bloeddruk happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-fiets

Body Worlds wordt ook veel bezocht door schoolklassen en dat kan ik me goed voorstellen. Er is bij alles wat er te zien is, duidelijke en toegankelijke uitleg en er zijn ook doe-dingen, zoals schommelen en fietsen of je bloeddruk meten. happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-spijsverteringHet grootste compliment wat ik die dag van mijn zoon kreeg was dat hij mijn uitleg interessanter vond dan de informatiebordjes. Zelf vond ik de uitleg namelijk erg goed 😉

Het was heel bijzonder om mijn eigen kennis van de anatomie en fysiologie van de mens op deze manier met mijn zoon te kunnen delen. Hij weet best hoe de spijsvertering werkt, maar het hele spijsverteringskanaal van de mens in het echt kunnen zien terwijl je uitleg geeft, is iets wat veel beter blijft hangen dan informatie uit een boek.

De geprepareerde lichamen waren ook interessant, omdat je daar de samenhang tussen organen, spieren, bloedvaten en zenuwen goed kunt zien. Er was ook een lichaam met een knieprothese, net zo een als de Trotse Vader van mijn kinderen onlangs heeft gekregen. Mooi om die te kunnen bekijken ìn een lichaam en om thuis aan papa te kunnen vertellen dat hij nu weet hoe zijn nieuwe knie er uit ziet!

knieprothese-trotse-moeders

Op reclame-materiaal over Body Worlds zijn de geprepareerde lichamen te zien. Dit is echter maar een klein onderdeel van de tentoonstelling die veel meer te bieden heeft. Waar ik dacht maximaal een uur binnen te zijn, bleek dat we pas na drie uur weer bij de uitgang aankwamen. Zonder pauze en zonder ons één moment te vervelen. Het is zelfs zo dat we allebei nog graag een keer teruggaan!happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-chocola

Het thema ‘geluk’ is erg mooi uitgewerkt in deze expositie. Er wordt steeds uitleg gegeven over het effect van geluk, bijvoorbeeld door het tonen van hersenscans, maar ook door uitleg over hormonen, naast een vitrine met chocolade, waar ook weer een interessant artikel over het maken van keuzes te lezen was.happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-borst-kanker

Ook pathologie kwam aan bod. Onderwerpen zoals de Ziekte van Alzheimer en kanker werden verduidelijkt door bijvoorbeeld foto’s, scans, video’s, maar ook door organen te laten zien.

Het laten zien van verschillen tussen een rokerslong en een long van iemand die niet rookt, is voor iedere (bijna)puber hopelijk voldoende om te voorkomen dat hij/zij ooit begint met roken!

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-longen happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-long

Ik kan nog uren doorgaan met schrijven over alle prachtige, interessante en indrukwekkende dingen die we gezien hebben. Maar mocht je door dit artikel het gevoel hebben gekregen dat je meer zou willen weten, ga dan vooral zelf kijken. Het is echt een unieke expositie en je hoeft niet bang te zijn dat je er niet tegen kunt. Wanneer je deze foto’s kunt “verdragen”, kun je zeker ook naar Body Worlds!

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-schommel happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-rug

Body Worlds – The Happiness Project is te bezoeken op het volgende adres: Damrak 66 Amsterdam. Voor meer informatie en de openingstijden, kun je de website www.bodyworlds.nl bezoeken.

happiness-project-trotse-moeders-body-worlds-buig Screenshot 2015-03-07 at 14.57.57

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het wilde leven van Benjamin Bontje

Bij Het wilde leven van Benjamin Bontje denk je misschien niet meteen aan….. een rat. …