Ontspannen met Media – 10 tips

Ook dit jaar worden weer de Media Ukkie Dagen georganiseerd. Dit jaar is het onderwerp van de Media Ukkie Dagen de invloed van media op ontspanning.

Wat maakt dat media op het ene moment ontspannend werken en op het andere moment beter even vermeden kunnen worden? Hoe kunnen we media inzetten zodat ze een positief effect hebben op onze kinderen?

Het mooie van de Media Ukkie Dagen vind ik dat er op een positieve manier gekeken wordt naar (nieuwe) media. Het is nauwelijks meer weg te denken uit ons leven, dus hoe ga je er op een goede manier mee om? Hieronder 10 tips om (opnieuw) te kijken naar hoe Media in je leven past en iets kan toevoegen:

 1. Zet media bewust aan en weer uit
  Kijk bewust een filmpje of luister muziek. Ga je wat anders doen? Zet dan de tv, tablet of radio uit. Een scherm op de achtergrond kan storend zijn.
 2. Maak duidelijke afspraken voor het hele gezin
  Wanneer gebruik je media? En hoe lang? Maak hier afspraken over die voor kinderen én opvoeders gelden. Hoe vaster de routine, hoe beter.
 1. Een boekje, liedje of muziekje voor het slapengaan
  Kies het juiste moment voor een schermpje. Lees voor het slapengaan een verhaaltje. Geniet van muziek of een luisterboek, of zing een liedje.

 1. Wees je bewust van je voorbeeldrol als ouder
  Kinderen doen vooral wat jij doet. Wees je dus bewust van je voorbeeldrol. Laat zelf het mediagedrag zien dat je ook bij jouw kind wil zien.
 1. Denk na waarom en wanneer je een scherm inzet
  Tijdens het koken kan een schermpje rust in huis brengen. Maar het betekent niet automatisch dat je kind ontspant.
 1. Beweeg met media
  Denk aan meebewegen tijdens verhalen, dans- of yogafilmpjes of muziek. In beweging komen is ook goed om weer even ‘los’ te raken van het scherm.
 1. Je kind kijkt een filmpje, jij kijkt naar je kind
  Kijk hoe je kind reageert op media. Komt je ukkie echt tot rust? Zoek een alternatief als je kind bijvoorbeeld hangerig, moe of prikkelbaar wordt.

 1. Beperk het media-aanbod
  Geef je ukkie niet te veel te kiezen. Dit kan zorgen voor keuzestress en ontspanning in de weg zitten. Kinderen houden van herhaling en weten wat ze kunnen verwachten.
 1. Experimenteer met mediamomenten, -lengte en -soort
  Door te kiezen voor een langer, of korter mediamoment, en te variëren tussen filmpjes, muziek en boekjes, ontdek je wat je ukkie echte ontspanning oplevert
 1. Kies voor iets anders dan een filmpje
  Lees voor. Zet rustige muziek op of luister samen naar een luisterverhaal. Speel een dans-game of doe samen mee aan een yogavideo.
Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wat is glasvezel?

Je ziet het steeds voorbij komen: razendsnel internet via glasvezel. Maar wat is dat eigenlijk, …

Share
Share