Hoe houd je kraamvisite gezellig?

Wanneer je kindje geboren is, is het meestal heerlijk om hem/haar te kunnen showen. Je hebt echter ook tijd en rust nodig, om zelf te wennen aan je kindje, om aandacht te geven aan eventuele andere kinderen in het gezin, om een nieuw evenwicht te vinden, om slaap in te halen, om te herstellen van de bevalling en om je hormonen te laten settelen. En dan hebben we het over een ‘normale’ kraamtijd. Er zijn ook Trotse Moeders (en vaders) die veel meer te verwerken krijgen en daar dan ook meer tijd voor nodig kunnen helpen.

hart-muisjes-copyright-trotse-moedersZeker bij een eerste kindje, wanneer alles nog nieuw is voor je, komt er vanuit de buitenwereld erg veel aandacht. Veel kaarten, telefoontjes, bezoek en cadeautjes. Dat wordt bij een tweede, derde, vierde etc kindje een stuk minder. Vaak vind je het bij een eerste kindje zelf ook erg leuk om kraamvisite te krijgen en je kindje te showen. Maar zelfs dan is het prettig wanneer de visite begrijpt hoe ingrijpend deze periode is, ook al geniet je volop.

Opvallend is hoe vaak kraamvisite lang blijft zitten, alsof ze ‘gewoon’ op visite zijn. Opvallend vaak gaat het over hen, over hun bevallingsverhalen, hechtingen en andere feestelijke herinneringen. Opvallend vaak gaat kraamvisite zitten, en blijft zitten, ondanks hints over voedingen of slaapjes.

Daarom hieronder een paar tips, zowel voor mensen die op kraamvisite gaan, als voor mensen die kraamvisite krijgen te gebruiken:

  • Probeer als ‘verse’ moeder blokken in te plannen voor kraamvisite. Niet iedere dag, maar gewoon wat je zelf prettig zou vinden. Wanneer iemand dan belt om iets af te spreken, probeer je een van die blokken in te plannen. Zo zit je niet ineens met een hele volle agenda. Tip voor de visite: heb er begrip voor dat de moeder zelf aangeeft wanneer het uitkomt.
  • Wanneer je kunt, ga dan beneden je kraamvisite ontvangen. Word je te moe, of blijven ze gewoon te lang zitten, dan is het prima wanneer je naar boven vertrekt om voeding te geven of om te gaan rusten. Wil de visite goedbedoeld mee naar boven, zeg ze dan dat je nog moet wennen en dat je liever even rustig met je kindje bent, maar dat ze zeker nog een keer terug mogen komen. Tip voor de visite: blijf echt, echt níet te lang zitten, kom desnoods een keer gezellig terug, maar een echte kraamvisite, kort na de geboorte van de baby, zou eigenlijk maximaal een uur moeten duren.
  • Houdt rekening met moeder èn kind. Ga niet op kraamvisite wanneer je verkouden of ziek bent, een koortslip hebt of iets anders hebt waardoor je moeder of kind kunt besmetten. Doe geen sterke parfum of after-shave op. Zet je telefoon even op stil (moet kunnen voor een uurtje) en praat niet alleen over jezelf.
  • Biedt aan om te helpen: je hoeft echt niet het gras te maaien, maar even gezellig samen met de kraamvrouw beschuitjes smeren is erg welkom. Ook een tweede kopje koffie inschenken zodat de Trotse Ouders even kunnen blijven zitten, is prettig. Samen was opvouwen terwijl je het over nachtvoedingen hebt, helpt enorm. Het zijn vaak kleine dingen die echt een wereld van verschil maken voor de kraamvrouw over de beleving van de kraamvisite.
  • Bij een eerste kindje maakt het vaak niet uit waar de kraamvisite mee aankomt. Je hebt nog niet veel kleertjes (meestal wel voldoende in de kleinste maatjes, tip voor de visite: koop kleertjes in maatje 62 of 68) en niet veel speelgoed. Bij een niet-eerste kindje heb je vaak een heleboel in huis. Het is dus niet erg wanneer je aangeeft liever wel/geen kleertjes te krijgen, liever wel/geen speelgoed, zodat de kraamvisite weet dat ze met hun cadeautje goed zitten en jij er ook oprecht blij mee kunt zijn.
  • Neem nooit (nee echt: nooit!) zelf de baby over van de ouders en haal hem/haar nooit zelf uit de wieg/box zonder het te vragen. Sommige moeders zijn er helemaal nog niet aan toe en sommige baby’s haal je er onbedoeld mee uit hun ritme. Wanneer je een baby tijdens een kraamvisite mag vasthouden, geniet dan lekker, maar ga niet ongevraagd dingen doen als ‘de baby op je pink laten sabbelen’ of ‘een beetje slagroom aan de baby geven’. Wacht ook even met het opdrinken van je koffie, hoe ervaren je ook bent.
  • Denk ook aan eventueel andere kinderen. Het meenemen van een kleinigheidje is uiteraard erg attent, maar het geven van aandacht aan andere kinderen is minstens zo belangrijk. En dan niet alleen “jij bent nu de grote broer/zus” maar echte aandacht voor de tekening die ze hebben gemaakt, voor waar ze mee aan het spelen zijn, zodat ze als individu gezien worden.
  • Het is prettig om ervaringen uit te wisselen, maar blijf je op de kraamvrouw focussen. Wanneer zij haar verse ervaringen over een bevalling zou willen delen met je, is dat vaak een vorm van verwerken en dan zit ze niet te wachten op een gedetailleerd verslag van je eigen ervaringen, dat kan altijd op een ander moment.
  • Het is ook prettig om tips te geven, maar ook daar geldt: overdrijf niet. Iedere ouder moet zelf zijn/haar weg vinden en hetgeen bij jouw eigen kindje werkte, heeft misschien geen effect bij deze baby. Probeer je adviezen dus vrijblijvend en positief te brengen, zodat de kraamvrouw ze mee kan nemen met de andere adviezen, zonder het als signaal te zien dat ze alles verkeerd doet… Tip voor de kraamvrouw: zie tips al goedbedoelde adviezen, niet als opdrachten en maak je eigen keuzes, jij kent je kindje het beste, vertrouw daarom op je eigen gevoel.

 

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’ Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de …