Stichting Make a memory

Als fotograaf zie ik vooral de mooie dingen van het leven. Trouwerijen, zwangerschappen, pasgeboren baby’s, kleine kinderen en blije gezinnen. Maar tegenover al die blijdschap staat helaas ook een andere kant. Een kant waar veel mensen het liefst niet aan denken, maar wat wel de harde realiteit is.

Stichting Make a memory
Sinds ongeveer een half jaar is dit stukje ook een onderdeel geworden van mijn werk als fotograaf, maar dan geheel belangeloos. Ik fotografeer namelijk voor de Stichting Make a memory. Deze stichting vervaardigt foto’s voor familie van ernstig zieke, stervende of overleden baby’s vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen tot en met 16 jaar. De fotografie vindt plaats in het ziekenhuis en op andere locaties, zoals thuis of in het verzorgingstehuis. Voor ouders wordt de fotografie kosteloos uitgevoerd.

make a memoryHeftig
Als ik dit tegen mensen zeg krijg ik vaak reacties als “ohw dat is wel heftig”, “mooi dat je dit kunt” of “ik zou het niet kunnen”. En dat klopt wel. Foto’s maken voor Stichting Make a memory is heel wat anders als “gewoon” foto’s maken van blije kindjes. Maar het is ook erg dankbaar werk!

De emoties komen later
Ik kwam in aanraking met de stichting via een stukje dat geplaatst was op een fotografie forum waar ik regelmatig kwam. Toen ik daar las wat de visie van de stichting is, kreeg ik gewoon kippenvel en dacht daar wil ik meer van weten. Ik heb informatie opgevraagd en heb me aangemeld. Sinds een half jaar fotografeer ik nu dus belangeloos voor Make a Memory.  Ik heb al een aantal opdrachten gekregen. En ja het is zwaar! Maar doordat ik mijn camera tussen mij en het overleden kindje heb, kan ik me ervoor afsluiten. De emoties komen pas als ik de foto’s thuis aan het bewerken ben.

make a memoryTastbaar aandenken
De dankbaarheid van de ouders, is waar je het voor doet. Op deze manier hebben zij een mooie tastbaar aandenken aan hun kind. Zeker als het om een baby gaat dat vlak voor of direct na de geboorte overleden is. Je bent dan wel ouder geworden, maar staat met lege handen. Het liefst wil je toch jouw kindje aan de hele wereld laten zien, maar de dood is toch iets engs voor vele mensen. Dankzij de foto’s die de fotografen van deze stichting maken, is het voor de ouders toch mogelijk om hun kindje te tonen. De foto’s zijn overwegend in zwart/wit en zijn zeker het tonen waard.

Het leven bestaat helaas niet alleen uit mooie dingen. Maar we proberen met Stichting Make a memory het verlies wat te verzachten door een mooi aandenken te schenken aan de ouders door middel van een boekje met 5 mooie foto’s. Meer weten over Make a Memory? Kijk op www.makeamemory.nl.

Lees ook:
Ballade van de dood
Baby afscheidwiegjes
Miskaam

About Karin van de Wiel

info@jekindopdefoto.nl'
Moeder van twee zoons. 13-15 jaar. De jongste heeft de diagnose add-pddNos maar door een hoog iq rolt hij wel wat makkelijker door het leven heen. Daarnaast (kinder) fotograaf en met een eigen studio in Wormerveer.

Check Also

Vlaggen voor op een kinderkamer

Wie aan decoratie denkt, komt al snel op foto’s voor aan de muur uit, of …