Ontketen je brein

Een absolute mustread voor iedereen die meer uit zijn brein wil halen! Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen… Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle.

In dit baanbrekende boek ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer ‘slow thinking’ in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.

Recensie
De subtitel van Ontketen je brein luidt als volgt: “Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen.“. Ah, dacht ik, een boek over dat je je mobiel je leven niet moet laten regeren. Tja, dat weet ik best en ik schakel het geluid regelmatig uit, dus dat zit wel goed. Kan vast nog beter, dus ik ga het boek toch lezen, wie weet staan er wel handige tips in…

Zoals zoveel moeders, of vrouwen in het algemeen, ben ik altijd trots geweest op mijn vaardigheden als multi-tasker. Werken terwijl de kinderen aan het spelen zijn, no problem. Kinderen voorlezen terwijl ik in mijn hoofd een presentatie voorbereid, makkie. Was vouwen terwijl de kinderen over hun dag vertellen gaat prima. En zo ga ik als superieur wezen prat op mijn kwaliteiten als multi-tasker en vind ik daarvoor veel herkenning en erkenning bij andere vrouwen die er -net als ik- van overtuigd zijn dat dit een kwaliteit is die alleen aan vrouwen is toebedeeld.

Want dames, hoe slim we ook mogen zijn en hoe zeer wij meer in staat zijn, vanuit onze ontwikkeling vanaf de oertijd om meer van de omgeving in ons op te nemen dan onze mannen, de jagers, met de bekende kokervisie waardoor ze soms geen pakje boter kunnen vinden in de koelkast,ook wij hebben een brein wat slechts één ding tegelijk kan.

Het lijkt wel of we prima multi-taskend functioneren, maar wat we in feite doen, is schakelen tussen diverse activiteiten. We doen steeds maar één ding tegelijk dus, ook al voelt het misschien anders. Uit onderzoeken is helaas ook gebleken dat deze meerdere activiteiten allemaal lijden onder het steeds schakelen, dus dat de resultaten van mindere kwaliteit zijn dan wanneer je op één actie gefocust bent.

Helaas wordt ook onweerlegbaar uitgelegd dat netto alle activiteiten meer tijd kosten wanneer je ze tegelijk doet. Dus waar jij, oh superieure vrouw, bezig bent met multi-tasken, ben je eigenlijk bezig jezelf van kwalitatief goed werk te beroven en ben je nog langer bezig dan wanneer je taak voor taak zou afwerken.

Vervelend. Gelukkig kunnen we ons nog troosten met de gedachte dat mannen een bevalling niet zo goed aan zouden kunnen als vrouwen. Maar met het multi-tasken hoef ik niet meer aan te komen, sinds ik in mijn naïviteit over de inzichten uit dit boek met man-lief heb gesproken (NIET doen dus!).

Ik heb de keuze gemaakt om mijn leven anders in te richten. Ik was al bezig met een cursus Mindfulness, en de aanvullende, wetenschappelijke inzichten uit dit boek hebben me doen besluiten om in ons kantoor-aan-huis te werken in plaats van “gezellig” in de speelkamer, waar ik een hoek had ingericht als werkplek…

Het is enorm wennen (ook voor de kinderen), veel minder gezellig, maar ik werk inderdaad efficiënter waardoor ik meer mama-tijd voor de kinderen overhoud. Regelmatig val ik in mijn oude patronen terug, maar de combinatie van dit boek wat ik in het zicht heb gezet en regelmatig inkijk èn de cursus mindfulness maakt dat ik er toch iedere keer een nieuwe start mee maak. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit kwaliteit gaat brengen, zowel in mijn werk als in het contact met de kinderen.

Ontketen je brein – Theo Compernoll
Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen.
Bekijk op bol.comNon-fictie, paperback, 423 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Geen idee voor welke opleiding je moet gaan? Volg dan deze tips

Wanneer een kind klein is, ligt de focus van een moeder de eerste paar jaren …

Share
Share