De bevrijding van het Stedelijk

bevrijdingMidden in Amsterdam staat een witte badkuip, met daarin een zigzagstoel, een rode kimono, een varken met een paar engelen en een grote zes. De zon en de maan schijnen er tegelijk. Is de badkuip vol? Dan zie je de rest in het gebouw ernaast. Die twee vormen samen het Stedelijk Museum. En daar mag alles.

Recensie
Van 27 februari tot en met 31 mei 2015 is in het Stedelijk Museum de tentoonstelling ‘Stedelijk in de oorlog’. K. Schippers heeft bij deze tentoonstelling De bevrijding van het Stedelijk geschreven, over zijn herinneringen aan de oorlog.

Toen hij 8 was, vlak na de Tweede Wereldoorlog, kwam hij voor het eerst in het Stedelijk Museum. De badkuip, dat is het Stedelijk nu, maar de ingang zat 70 in mei 1945 jaar geleden op een andere plek, in de Paulus Potterstraat. IMG_1752Maar al snel gaat De bevrijding van het Stedelijk over de herinneringen van K. Schippers aan de oorlog. Aan het vliegtuig dat hij zag neerstorten. Aan de hongerwinter, toen er niets te eten was. Er was geen licht en er was geen verwarming …

En opeens was het lente, en werd Nederland bevrijd. De bioscoop ging weer open en ook het Stedelijk Museum opende weer haar deuren. Er hing nog niet veel, maar wat de 8-jarige jongen zag. Kunst! Die verboden was tijdens de oorlog, maar nu weer vrijelijk getoond mag worden. In het Stedelijk mag alles!

IMG_1753Wat een bijzonder boekje is De bevrijding van het Stedelijk zeg! Ik vind het knap, hoe K. Schippers een eerbetoon brengt aan het Stedelijk Museum en tegelijkertijd zowel expliciet als tussen de regels door de verschrikkingen van de oorlog weet over te brengen. Vooral het (gebrek aan) vrijheid is een belangrijk thema!

IMG_1751Ik merk aan mijn beide dochters van acht en twaalf dat De bevrijding van het Stedelijk ze aan het denken zet. De manier waarop er tegenwoordig over de Tweede Wereldoorlog gesproken (en onderwezen) wordt is toch anders dan dertig jaar geleden toen ik hun leeftijd had. Dit soort boeken zijn een goede aanleiding om zaken bespreekbaar te maken!

Ik vind De bevrijding van het Stedelijk, geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries, een absolute aanrader voor jong en oud!

De bevrijding van het Stedelijk – K. Schippers & Daan Remmerts de Vries
Bekijk op bol.comKinderboek, hardcover, 32 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share