Neushoorns eten geen pannenkoeken

Maartje zit net aan het ontbijt als er een enorme paarse neushoorn de keuken binnen komt wandelen. Ze probeert het aan haar vader en moeder te vertellen, maar die luisteren niet. Ze hebben het veel te druk, zoals altijd. Dus wordt Maartje maar vriendjes met de neushoorn. Gelukkig luistert de neushoorn wel.

Een warm en grappig verhaal met heerlijke illustraties van de makers van Honden doen niet aan ballet.

Recensie
Neushoorns eten geen pannenkoeken begint met een vraag naar de kinderen toe. “Heb jij ook wel eens het gevoel dat je ouders geen woord horen van wat je zegt?” Een reactie van mijn dochter blijft niet uit, dat kun je op je vingers natellen. En hoe graag je dan als voorlezende mama wilt dat je kind reageert met “nee, hoor… mijn moeder luistert altijd.” vrees je dat het antwoord anders uit zal pakken. Natuurlijk is mijn dochter daar geen uitzondering op en dus sprak ze stellig “Ja… heel vaak!” Overdrijven is ook een vak, zullen we maar zeggen.

Hoofdpersoon Maartje heeft ook van die ouders die nooit luisteren. Als ze zou zeggen dat de hond de postbode heeft opgegeten, zouden ze nog reageren met een “dat is mooi liefje” of “vertel maar aan je oma.” De toon is gezet op de eerste bladzijde en op mijn schoot zit een gniffelende kleuter. Ik geloof dat ze nu het boek al heeft goedgekeurd!

Maartje heeft echt iets belangrijks te vertellen, opeens staat er namelijk een paarse neushoorn op de trap! Maar papa en mama laten haar niet uitpraten en denken dat het om een gigantische spin gaat. Die pakken ze straks wel… Ondertussen rolt mijn meisje van het lachen bijna van mijn schoot af, want op de bijbehorende prent is te zien dat papa langs de paarse neushoorn op de trap loopt en niets door heeft! De paarse neushoorn blijkt een herkenbare smaak te hebben, ze is namelijk dol op pannenkoeken. Pas als alle pannenkoeken op zijn in huis, vragen de ouders van Maartje zich af wie dat heeft gedaan. Natuurlijk geloven ze haar niet als ze zegt dat het een paarse neushoorn was…

Neushoorns eten geen pannenkoeken is een zeer geestig prentenboek, boordevol met humoristische illustraties. Het boek prikkelt de fantasie van kinderen en maakt het onmogelijke waar. Prenten en tekst vullen elkaar naadloos aan en het resultaat is een schitterend verhaal in woord en beeld. De prenten zijn speels en grappig, de tekst prettig om te lezen en goed te volgen. Het verhaal weet zowel mijn dametje als mijzelf te verrassen en ook bij papa verschijnt er een grote lach op zijn gezicht na het lezen van dit boek.

Voor mijn dochter besloot ik meteen maar even de bijbehorende kleurplaat uit te printen. Dat was een goede zet, want ze begon meteen enthousiast te kleuren en ondertussen zat ze te vertellen over het leuke verhaal. Leuk detail; de kleurplaat kan op A3 formaat geprint worden zodat er een placemat van gemaakt kan worden.

Neushoorns eten geen pannenkoeken – Anna Kemp
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Het geheime leven van virussen

Er zullen weinig kinderen zijn die nog nooit van Corona gehoord hebben. Ze weten dat …