“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat de leeftijd waarop je kind vraagt om een smartphone, steeds lager ligt. Ruim de helft van de kinderen rond de leeftijd van 9 jaar heeft al een mobiele telefoon. Een jaar later is dat ruim twee derde en vanaf 11 jaar heeft bijna ieder kind al een smartphone op zak. Als je kind je vraagt om een iPhone, kun je die vraag dus serieus nemen. Maar hoe pak je dat precies aan? Je wilt immers niet dat je kind schadelijke content ziet of een gigantische telefoonrekening veroorzaakt.

De vraag beoordelen

Het is verstandig om bij de vraag naar een iPhone zelf te beoordelen of je kind daar al aan toe is. Als je een kind hebt dat al goed verstandige beslissingen weet te maken, dan zal het gemakkelijker zijn om die vraag te beantwoorden dat als je twijfelt. Je kunt er uiteraard voor kiezen om eerst je oude iPhone die toch nog in de la lag aan je kind te geven bij wijze van proef.

Beslissingen maken

Het is erg belangrijk om te weten of je kind als redelijk goede beslissingen maakt. Het is pas rond of na het bereiken van de volwassen leeftijd mogelijk om echt goede beslissingen te maken. Verwacht dus niet te veel van je kind. Maar het ene kind is het andere niet en daardoor kun je dit het best per geval beoordelen. Kijk eens goed naar de beslissingen die de afgelopen periode zijn gemaakt. Gaat het nog om impulsief, kinderlijk gedrag of gaat er al denkwerk aan vooraf? En neemt je kind zijn verantwoordelijkheid, of blijven de smoesjes maar komen? Je wilt immers niet dat je kind anderen gaat pesten in een appgroep van school vanwege ondoordacht gedrag.

Vraag je af of het nodig is

Uiteraard vraag je je eerst af of het wel al nodig is om een iPhone mee te geven. Als een kind bijna groep 8 heeft afgerond, is het logisch dat hij op de middelbare school een smartphone wil hebben. Het kan juist een erg goed idee zijn als je zoon of dochter verder weg naar school gaat en bijvoorbeeld de bus moet nemen of een gevaarlijke route moet fietsen. Als het om bereikbaarheid gaat, is het geven van een smartphone een goed idee. Maar als het gaat om het feit dat andere kinderen wel al een smartphone hebben, kun je de beslissing misschien nog uitstellen. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken en ook aan de consequenties te denken. Kinderen gaan nu eenmaal onvoorzichtiger met dure spullen om.

Kies dus liever voor een oudere iPhone van een eerdere generatie, bijvoorbeeld een iPhone 11 of 12. Ook een refurbished iPhone kan een slimme keuze zijn om zo niet al te duur uit te zijn. Dit is een toestel dat al een of meerdere eigenaren heeft gehad, maar compleet is opgeknapt, zodat deze weer als nieuw is. Ook de kosten voor een mobiel telefoonabonnement zijn een belangrijk aandachtspunt naast de kosten voor het toestel. Kies voor je voor een abonnement, dan loont het de moeite om de aanbiedingen van providers onderling te vergelijken. En verder is het natuurlijk slim om een goed hoesje en een goede screen protector aan te schaffen voor de iPhone van je kind. Afgezet tegen de kosten van de iPhone zijn dat doorgaans de kosten ook niet.

Spreek iets af over het gebruik van de iPhone

Als je besluit om een iPhone te geven, dan is het goed daarover eerst strenge afspraken te maken. Het mobieltje mag mee naar de middelbare school, maar dan moet deze wel de hele dag in het kluisje blijven, behalve in de pauzes of tussenuren. Anders leidt zo’n mobiele smartphone te veel af en gaan de cijfers eronder lijden. Woont je kind van 9 dicht in de buurt en zit hij nog in groep 8? Dan kun je besluiten om de iPhone niet mee te geven naar school, maar alleen gebruik thuis onder toezicht toe te staan. Zet er geen vergrendelingscode op. Zo kun je de iPhone zonder code ontgrendelen, waardoor je meer toezicht houdt. En uiteraard, vergeet niet om de iPhone kindveilig te maken.

Houd de kosten in de hand

Bij vrijwel ieder kind dat voor het eerst een mobiele telefoon krijgt, gaat het een keertje mis. De kosten van een telefoonabonnement kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Even streamen op Spotify, films bekijken op het familieabonnement van Netflix of eindeloos tiktokken hoort er gewoon bij. Maar dat leidt vaak wel tot een hoog verbruik. Zorg er daarom voor dat je aan abonnement met dataplafond afsluit, of kiest voor een app waarmee je het verbruik in de gaten kunt houden. Is je kind onder de 13? Dan mag deze officieel nog geen gebruikmaken van apps waar je 13 jaar of ouder voor moet zijn. Het is verstandig om die regel in stand te houden, mede om kosten te voorkomen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Pesten: de ervaringen van mijn kinderen [persoonlijke blog]

Mijn oudste zoon is enorm gepest op zijn eerste school, hij werd zelfs geschopt en …

Share
Share