Genderneutrale babynamen

Genderneutraal is volgens Van Dale: “geen onderscheid makend tussen de seksen en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren“. Steeds meer (aanstaande) ouders kiezen voor kun kind een genderneutrale voornaam, een naam die zowel aan een jongen of een meisje kan worden gegeven. Bij de aangifte van de geboorte zijn er overigens inmiddels wel mogelijkheden om niet alleen jonge of meisje aan te geven, maar verdere wetgeving moet nog worden uitgewerkt.

Genderneutrale babynamen

De SVB heeft dit jaar, naast de publicatie van de cijfers van de populairste babynamen, ook de populairste gender-neutrale namen gepubliceerd. Een mooie lijst voor ouders die graag willen kiezen voor een naam die zowel voor een jongen als voor een meisje gebruikt kan worden. En waarbij kinderen die trans blijken, of bijvoorbeeld non-binair, geen problemen zullen hebben met hun “typisch mannelijke of typisch vrouwelijke” naam.

Genderneutrale namen

Er zijn natuurlijk veel namen die zowel aan een jongen als aan een meisje gegeven kunnen worden. De SVB heeft echter uitgezocht welke van deze namen ongeveer evenveel aan jongens als aan meisjes werden gegeven in 2023. Bij die lijst staan Riley en Sky op de eerste twee plaatsen, gevolgd door Jonne, Charlie en Sasha op plaatsen 3 t/m 5. Al vrij snel begint duidelijk te worden dat bij bepaalde namen toch een voorkeur is voor het geven van die naam aan een jongen of een meisje. Maar bij de eerste 10-15 namen is de verdeling nog enigszins gelijk te noemen.

De 25 populairste genderneutrale namen:

naammeisjesjongens
Riley8482
Sky1617
Jonne1516
Charlie163151
Sasha1312
Mexx1011
River3229
Jaël1113
Jessy1310
Skyler1013
Avery1216
Jaimy3021
Senne1015
Bowi1711
Robin5992
Rune1423
Beau5493
Bowie9655
Ziggy1223
Lou16383
Senna7635
Teddy5625
Amine1024
Kaya4015
Jip93266

Genderneutrale namen

Wil je je (aanstaande) baby een genderneutrale naam geven, kijk dan even in de lijst zoals deze gepubliceerd is door de SVB. Je kunt daar nog veel meer gegevens uit halen, zoals dat de genderneutrale naam Isa gegevens is aan 300 meisjes en 57 jongens, daarmee de populairste genderneutrale naam voor een dochter. De naam Noah is aan 888 jongens gegeven en aan 10 meisjes, daarmee de populairste genderneutrale naam voor een zoon. Deze naam staat zelfs op de eerste plaats in de top 10 van jongensnamen. Charlie is een genderneutrale naam die in aantallen veel gegeven is: 163 keer aan een meisje en 151 keer aan een jongen.

Heb jij zelf een leuk verhaal over de naam van je kind? Mail het dan naar redactie@trotsemoeders.nl

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Dit waren de populairste babynamen in 2019

Omdat de Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de uitbetaling van de kinderbijslag, weten ze ook welke …

Share
Share