Sinterklaas en autisme

intocht-sinterklaasWanneer je -net als ik- kindjes hebt die autistisch zijn, is Sinterklaas niet alleen maar feest. Voor kinderen met autisme brengt de komst van de Goedheiligman een heleboel onzekerheid en spanning met zich mee. En al die prikkels, zowel thuis als op school, leiden tot een paar zware weken voor de meeste autistische kinderen en eisen ook hun tol in het gezin.

Toen ik moeder werd, verheugde ik me erg op de sinterklaasperiode. In de eerste jaren met met oudste kind heb ik me dan ook lekker uitgeleefd: knutselen, zingen, sinterklaas-cd’s draaien, sint-verhalen lezen etc. Maar vanaf dat de oudste een jaar of 4 was, werd duidelijk dat al die prikkels veel te veel werden en ben ik me ieder jaar meer gaan inhouden. Vorig jaar leek het goed te gaan, maar stortte de oudste na pakjesavond alsnog is.

Dit jaar doen we bijna niets, de jongste kinderen krijgen op school al behoorlijk veel mee in de klas, thuis kijken we in de ochtend naar het Sinterklaasjournaal (’s avonds kijken geeft slaapproblemen), hangt er een schema met wanneer de schoen gezet mag worden, bakken we op een afgesproken datum pepernoten en hebben we het er verder niet meer over. Nu maar hopen dat dit jaar pakjesavond inderdaad een heerlijk avondje kan zijn voor allemaal!

 

Share

About Jennifer

Trotse Moeder van extra bijzondere kinderen. In mijn gezin heb ik te maken met diverse vormen van autisme, (extreem) hoge IQ's, handicaps, en combinaties daarvan. Maar vooral geniet ik van mijn mooie, lieve en bijzondere kinderen!

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share