miro en tesla doen alsof

Miro en Tesla doen alsof

Miro heeft een zus. Ze heet Tesla.
Tesla heeft een broer. Hij heet Miro.
Miro en Tesla hebben dezelfde vader en dezelfde moeder.
Ze wonen in hetzelfde huis, in dezelfde straat, in dezelfde stad.
‘Wat doe je?’, vroeg Miro.
‘Ik doe alsof,’zei Tesla.
‘Mag ik meedoen?’, vroeg Miro.
‘Als je alsof doet wel,’zei Tesla.

Recensie
Hoewel de titel mij niet geheel aansprak, doet het boek als geheel dat wel! De inhoudsopgave staat voor de verandering eens achterin dit boek. Het boek Miro en Tesla doen alsof gaat over een tweeling Miro en Tesla die in 24 verhaaltjes telkens doen alsof! Als mama van een tweeling van bijna 2 jaar, was ik reuze benieuwd naar de avonturen van Miro en Tesla, – ook een tweeling – en ik kan zeggen dat ik heb genoten van de verhaaltjes.

Je kunt er voor kiezen om een verhaaltje ’s avonds voor het naar bed gaan te lezen, maar het boek leent zich ook goed om meerdere verhaaltjes op een ander moment van de dag achter elkaar voor te lezen, net wat jij zelf prettig vindt. Het leuke van dit boek is dat ik me ook afvraag, wie het meeste genoten heeft van dit boek: mijn kinderen of ik? Zelf genoot ik van Miro en Tesla doen alsof omdat ik tijdens het lezen van de verschillende verhaaltjes een soort Aha- Erlebnis kreeg. Hoezo? Ter illustratie een stukje van Miro en Tesla gaan naar de andere kant van de wereld.

‘Kom,’zei Miro. ‘We gaan naar de andere kant van de wereld.’
‘Hoe komen we daar dan?’vroeg Tesla.
‘We graven een kuil,’zei Miro.
En dus begonnen ze te graven.
Het werd een hele diepe kuil, want het was een heel eind naar de andere kant van de wereld.
En toen ze er eindelijk waren, gingen ze weer terug om op tijd thuis te zijn voro het eten.
‘We waren aan de andere kant van de wereld,’zei Miro.
‘Aan de andere kant van de wereld wonen indianen,’zei Tesla.
‘En ijsberen,’zei Miro.
‘En dinosaurusssen,’zei Tesla.

Wie herkent dat niet? Een kuil graven en denken dat je naar de andere kant van de wereld kan gaan………
De schrijfster van Miro en Tesla doen alsof, Aby Hartog, heeft heel goed verwoord, wat ik al heel lang vergeten was: doen alsof! Heel veel herkenbare situaties van jezelf toen je kind was en ook hoe je kinderen nu zijn en wat ze doen. De verhaaltjes zijn echt leuk en grappig en herkenbaar! De tekeningen spatten van de bladzijden af, dat komt omdat er felle kleuren als roze, rood en zwart gebruikt zijn.

Het bijzondere is, dat dit boek ook op een andere manier in onze thuissituatie gebruikt wordt. Geregeld klinken de woorden:’Zullen we doen alsof’. ‘Zullen we doen alsof je heel goed kunt eten, alsof we een huis onder de tafel bouwen, alsof we kikkers zijn die in een plas springen, alsof we in de trein stappen en naar papadag gaan…’zei mama. Mijn zoon van 4 jaar, pikt dit geweldig goed op en zo beleven we samen de geweldigste avonturen met dit boek maar ook door dit boek! We lachen geregeld wat af, zo samen met zijn allen, door te doen alsof!

Het boek eindigt ook op een bijzondere manier:
‘Ik ga een boek schrijven,’zei Miro.
‘Waarover?’vroeg Tesla.
‘Over jou en mij,’zei Miro.
‘Oh’ zei Tesla. ‘Maar jij kan toch helemaal niet schrijven?’
‘Dan doe ik toch alsof?’zei Miro.
‘Ja,’zei tesla. ‘Dat kan natuurlijk ook.’

En zo is het maar net, in je eigen fantasie kun je alles en wil je alles en het leuke is dat dat nu ook allemaal kan, als je je fantasie maar gebruikt.

Miro en Teslo doen alsof – Aby Hartog
Voorleesboek, hardcover, 60 pagina’s, Bakermat / Baeckens Books

Lees ook:
Is Otje ook jouw favoriet
Dansen met de Ezel en de Beer
De kleine ridders

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

nijntjes voorleesfeest: speciale verzamelbundel voor 65 jaar nijntje

Eindeloos heb ik de boekjes van nijntje voorgelezen aan mijn kinderen. Nijntje aan zee, nijntje …

Share
Share