Ik blijf altijd bij je

coverEn we varen over zee
naar Kockanje, naar Kockanje,
want daar wonen zoete meisjes
die naar drop smaken en ijsjes.

Recensie
Ik blijf altijd bij je is al in 2008 geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Marit Törnqvist, maar is onlangs in een herdruk verschenen. Wat een mooi boek! Ik hou van de illustraties van Törnqvist (en, leuk detail, ik las vroeger als kind graag de boeken van haar moeder Rita Verschuur). En ik hou van poëzie voor kinderen, ze kunnen er niet vroeg genoeg kennis mee maken!

In Ik blijf altijd bij je staan 22 gedichten die allemaal over de liefde gaan. Achtergrond van de gedichten zijn de mooie illustraties, die altijd perfect bij het gedacht passen. Sjoerd Kuyper heeft zich bij het schrijven van de gedichten laten inspireren door de afbeeldingen.
Zelf lezen, voorlezen, samen lezen, wegdromen bij de woorden en je verliezen in de plaatjes. Dat is toch alles wat je zoekt in een mooi (kinder-)boek?

IMG_1750

Jij kijkt naar voren,
ik kijk achterom,
ik kijk naar wat geweest is,
jij kijkt naar wat nog komt.

Het thema liefde wordt in alle facetten behandeld. Liefde voor het ongeboren kindje in de buik van een moeder, liefde voor een oude oma of een overleden opa, verliefdheid, … Ik vind het moeilijk om het mooiste gedicht te kiezen (want dat wilde ik eigenlijk voor deze recensie), want ik vind ze allemaal zo mooi …

IMG_1747

Haar stem ritselde, als blaadjes in de wind.

En wat ik ook zo leuk vind, is de variatie in taalgebruik door Sjoerd Kuyper. De ene keer gebruikt hij korte woorden in duidelijke zinnen, de volgende keer rijgt hij allemaal lange ingewikkelde woorden aan elkaar, gewone woorden en fantasiewoorden. Het ene gedicht is heel expliciet en aan het andere kan je je eigen betekenis geven.

IMG_1748

Zoetelief, bloem in een brief.

Leuk om te lezen vond ik dat dat Sjoerd Kuyper zelf bij de publicatie van het boek geschreven heeft dat hij dit boek als een vervolg zag op ‘Jij bent de liefste’ van Monique en Hans Hagen, ook met illustraties Marit Törnqvist, Die vind ik zo mooi!!! En ja, met dat boek heb ik iets. Wij hebben het tijdens ons huwelijk aan onze bruidsmeisjes gegeven en op het geboortekaartje van onze oudste dochter van 12 staat een gedichtje uit ‘Jij bent de liefste’ …

IMG_1749 Ik blijf altijd bij jou
hoort daarom echt wel thuis in onze boekenkast. En weet je, heel eerlijk, al vind mijn jongste van acht het ook een mooi boek en bladert ze het graag geregeld door (en vindt ze volgens mij inspiratie in voor haar eigen gedichten en liedteksten), dit boek komt in mijn boekenkast en niet in die van haar!

Ik blijf altijd bij je – Sjoerd Kuyper & Marit Törnquist
Bekijk op bol.comPoëzie voor kinderen, hardcover, 56 pagina’s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Magneetje – gedichtenbundel voor kinderen (en volwassenen)

Dit is echt zo mooi…. wanneer 5 sterren niet al de maximale score was, kreeg …