Wat is dat? Waarom …?

Waarom schijnt de zon?
Waarom is dat een paard?
Waarom moet ik naar bed?
Waarom heeft oma grijs haar?
Waarom gaan we fietsen?
Waarom ben ik een meisje? Waarom, waarom, waarom…?

Heel veel kindjes krijgen een periode met waarom vragen, die je als ouders wellicht trouw zal beantwoorden. Althans je zal het proberen, want weet jij de echt oorzaak waarom oma’s haar nu grijs wordt, of waarom jou dochter een meisje is? Ik (nog) niet! Mijn dochter is nog niet toe aan de fase “waarom”, wel aan de fase “wat is dat dan?” Bij ieder vreemd geluid, vreemde handeling of ander gedrag vraagt mijn dochter eindeloos “Wat is dat dan?”

We fietsen als we buiten een dier horen. Het spijt me, maar ik ben geen dierenkenner, nou ja een koe, paard of schaap kan ik wel herkennen. Helaas was dit dier voor mij volstrekt onbekend, het zou een kalkoen kunnen zijn, maar zeker weten doe ik niet. Mijn dochtertje vraagt: “mama, wat is dat dan?” en ik antwoord simpel: “Dat is een diertje” Ze neemt er genoegen mee. En als ik haar zou zeggen “Ik denk dat het een kalkoen is wat een gek geluid maakt, zou ze me hoogstwaarschijnlijk toch niet begrijpen.

Dit soort vragen krijg ik momenteel dagelijks. Van een brommer tot een vrachtwagen, het geluid van de leidingen tot onze machine voor het graveren. Ze vraagt bij ieder – voor haar – onbekend geluid, wat is dat dan? Soms geef ik er uitgebreid antwoord op, om haar het verschil tussen een brommer en een fiets duidelijk te maken, maar soms houd ik het ook simpel, want wat heeft mijn dochter van 21 maanden nou aan de technische uitleg van een graveermachine. Niets!

Ook bij voorwerpen krijg ik deze vraag dagelijks voor mijn voeten. “Wat is dat dan?”, vraagt ze eindeloos bij de haarlak, schroevendraaier, inlegzolen en muurverf. En zo leg ik mijn kleine meisje eindeloos uit, dat haarlak je haar mooier maakt (althans dat probeer ik), de schroevendraaier papa’s speelgoed is, en de muurverf voor haar nieuwe slaapkamer is. Iedere uitleg probeer ik ondanks haar leeftijd zo goed mogelijk uit te leggen. Geen idee of ze het echt begrijpt. Maar het is in ieder geval makkelijker dan de vraag: “waarom”. Want ik heb nog steeds geen idee waarom ze een meisje is, en geen jongetje!

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

Bij ons in het circus

Bij ons in het circus is een vrolijk prentenboek waarin peuters kennismaken met de wereld …