De huid van de slang – De twee spreuken [recensie]

De moeder van Mark is niet lang geleden overleden. Mark heeft er nog veel verdriet van. ‘Ladrangan heeft mijn leven gered,’ zei ze tijdens haar ziekbed. Ladrangan blijkt een dolk te zijn uit haar geboorteland Indonesië. Een kris. ‘Wat bedoelde mama Elsje met deze woorden?’ vraagt Mark aan zijn vader. Die weet het niet. Voor zijn verjaardag heeft Mark van zijn vader een Indische spitskopslang gekregen. Hij voelt zich sterk tot de slang aangetrokken. Het dier beweegt fel als hij het woord Ladrangan uitspreekt. Ook wordt zijn lijf dan zo hard als staal. De tante van Marks vriend Sjeng kom vanuit Indonesië op vakantie. Zij heeft erg veel belangstelling voor zijn slang …

Let op: deze recensie bevat spoilers!

Mark en zijn vriend Sjeng zitten in groep 7 en zijn sinds een paar maanden de beste vrienden. Op een dag komt de tante van Sjeng van hen thuis logeren, ze komt uit Indonesië. Tante Cella is tien jaar ouder dan Sjengs vader en is lerares Engels en Nederlands aan de universiteit in Jakarta. De jongens vinden haar maar wat vreemd en ze ruikt heel erg naar kruidnagelolie.

Nu tante Cella in huis is en de vader van Sjeng veel over zijn jeugd praat is de sfeer nog grimmiger dan normaal, sinds Sjengs vader geen werk meer heeft. Sjeng en Mark krijgen daar een flinke ruzie over, waardoor Sjeng niets meer te maken wil hebben met Mark. Gelukkig heeft Mark nog zijn spitskopslang, waardoor hij zich niet zo alleen hoeft te voelen. De slang reageert op een eigenaardige manier op het woord Ladragan, een woord dat Marks moeder gebruikte vlak voor ze stierf.

Sjengs tante heeft een vreemde interesse in de slang en komt op een dag met dwingende toon binnen om de slang te bekijken. Het huis vult zich direct met de geur van kruidnagelolie. Hoewel Mark er een vreemd gevoel door krijgt is hij blij dat zijn vriend in ieder geval weer met hem praat. De slang lijkt een speciale slang te zijn.

De volgende dag wacht Mark een vervelende verassing, zijn slang is verdwenen. Hoewel zijn vader hem goed helpt zoeken, blijft hij spoorloos. Het valt Mark echter op dat er in huis de eigenaardige geur van kruidnagelolie hangt. Zou tante Cella er iets mee te maken hebben?

Recensie:

Hoewel het boek goed geschreven is, de illustraties erg mooi zijn en de verhaallijn interessant, hadden wij er persoonlijk niet zo heel veel mee. Toch werden we op zeker punt het verhaal in getrokken toen Mark fluisterde wat zijn moeder op haar sterfbed had gezegd: Ladragan. Deze term maakte ons erg nieuwsgierig en we vroegen ons af wat het met het verhaal te maken had. Het was wel duidelijk dat we deel een gemist hebben en achteraf hadden we die misschien even van de bibliotheek moeten lenen.

Vanaf het moment dat het spannender werd vonden we het verhaal een stuk leuker, maar het zal helaas niet een boek zijn dat nogmaals gelezen wordt.

Pluspunt vind ik dat het boek in de dyslexie lettertype is geschreven.

De huid van de slang – De twee spreuken – Peter Vervloed
Hardcover, 64 pagina’s, uitgeverij Maretak
Bestel De huid van de slang – De twee spreuken hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mo en Tijger lossen het op

Heb je een probleem? Geen paniek! Mo en Tijger de tijgerteckel lossen het graag voor …

Share
Share