Het NOS Jeugdjournaal bordspel [recensie]

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-12Maak je eigen jeugdjournaal in het enige echte NOS jeugdjournaal bordspel!

Ervaar hoe het is om eindredacteur, cameravrouw, verslaggever of presentator te zijn van het NOS Jeugdjournaal. Begin je speurtocht naar nieuws in Nederland: reis naar verschillende steden en onthoud goed waar het nieuws dat je hebt gezien zich afspeelt. Reis de wereld over om jouw Wereldnieuws te verzamelen en vind als eerste het Breaking nieuws. Heb jij jouw nieuws als eerste compleet, zodat de uitzending van het NOS Jeugdjournaal op tijd kan beginnen?

Spel in het kort
De spelers strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk hun nieuwsringen te verzamelen voor het NOS jeugdjournaal. Het nieuws ligt verspreid over Nederland en de wereld, maar je moet natuurlijk wel de juiste nieuwsringen verzamelen om jouw Jeugdjournaal compleet te maken. Onthoud waar de verschillende nieuwsringen liggen en maak zo jouw opdrachtkaarten compleet.

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-10

Recensie
Het NOS Jeugdjournaal bestaat al meer dan 35 jaar en is voor veel kinderen een goede manier om kennis te maken met het nieuws. Het Jeugdjournaal spel zal dus voor veel kinderen direct een beeld oproepen van hetgeen ze op televisie zien.

Het NOS Jeugdjournaal bordspel bestaat uit een aantal grote puzzelstukken waarmee ‘Nederland’ gelegd kan worden en een heleboel fiches, in verschillende kleuren, die omgedraaid op diverse plaatsen in Nederland geplaatst moeten worden. Omgedraaid, zodat je niet kunt zien wat er op staat.

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Kinderen (of volwassenen, ik speel altijd graag mee met spelletjes!) mogen hun ‘reporter’ in Hilversum plaatsen. Toevallig ook de plaats waar we wonen, dus dat is extra leuk. Door met een dobbelsteen te gooien, bepaal je hoeveel plaatsen je maximaal mag verschuiven. Wanneer je op een plaats komt met een fiche, mag je die omdraaien. Je hebt opdrachtkaarten en wanneer de kleur correspondeert met één van je nieuwsitems, mag je de fiche op je kaart leggen.

Erg leuk is dat “1” gooien extra aantrekkelijk gemaakt is: je mag dan een opdrachtkaart pakken en daar kan van alles op staan. En je mag dan ook nog één stap zetten. Grappig dat kinderen dan ineens liever “1” gooien dan “6”! Zelfs wanneer er soms ‘nadelige’ opdrachten tussen zitten.

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-2 jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-4

De bedoeling is om de drie kaarten vol te krijgen. Wanneer je alle fiches in de juiste kleuren hebt, ben je klaar. Wij hebben dan nog als extraatje bedacht dat degene die wint, zijn of haar eigen jeugdjournaal mag ‘voorlezen’. Kort nieuws als “panda geboren”, groot nieuws als “noodweer Europa”, er komt van alles voorbij. Erg leuk!

De kinderen blijken voorkeuren te hebben voor steden (Utrecht, want daar woont meester; Bergen op Zoom, want daar is het klimbos….) en zo leren ze spelenderwijs waar die plaatsen liggen, handig! Maar vooral is het gezellig om samen te spelen. Mijn 10-jarige tweeling vindt het erg leuk. Samen met mij of met elkaar is het spel al een aantal keer gespeeld. Het duurt niet lang, dus ook twee keer spelen is prima te doen.

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Op zich zit er nog een tactische component in. Je moet namelijk een bepaald aantal fiches in bepaalde kleuren hebben en het is dus handig om te onthouden waar die liggen (wanneer een ander een fiche omdraait en niet kan gebruiken, blijft deze op de plaats). Mijn kinderen hebben het echter te druk met de plaatsen afgaan die ze willen bezoeken om zich daar echt mee bezig te houden. Maar goed, misschien komt dat later, net zoals dat je later nog een extra spel-component kunt toevoegen door naar het buitenland te ‘vliegen’ voor ‘breaking news’.

jeugdjournaal-spel-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Voorlopig vermaken ze zich echter prima met het NOS Jeugdjournaal bordspel. Een aanwinst in de spelletjes-kast!

NOS Jeugdjournaal spel
Bordspel, 8-99 jaar, 2-4 spelers, Just Games
Bestel dit spel hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Pieter Konijn bordspel [winactie]

Beatrix Potter is ruim 150 jaar geleden geboren. Zij verdient het om meerdere redenen om …