Superfood recepten

Screenshot 2014-03-27 at 19.50.38Superfoods zijn al eeuwenoud. Van granen, bessen en zaden zijn de geweldige eigenschappen in de laatste jaren opnieuw ‘ontdekt’. Wist je dat baobab vier tot zes keer zo veel kalium bevat als banaan? En camu camu meer dan vijftig keer zoveel vitamine c als sinaasappel?

Deze tekst klinkt veelbelovend! Je hoort tegenwoordig steeds meer over ‘superfoods‘. Ook ik heb wel eens van superfoods gehoord.  Maar omdat ik geen idee heb wat ik met chiazaden of gojibessen zou moeten maken heb ik er nog nooit iets mee gedaan. Gezond eten is iets wat mij zeker aanspreekt.

Ik probeer regelmatig biologische producten te kopen, eet weinig vlees en als ik het al eet dan alleen biologisch. E-nummers en toegevoegde suikers probeer ik waar mogelijk te mijden. Maar als ik na een drukke dag macaroni klaar maak, gebruik ik meestal een kant en klare saus. Gebrek aan inspiratie en tijd weerhouden me ervan om het anders te doen. Wellicht dat ik na het lezen van het boek Superfood recepten ideeën opdoe voor een supergezonde maaltijd die niet al te veel tijd kost.

Recensie:

In dit boek gaat het niet alleen maar over recepten, het begint met uit te leggen wat superfoods nu eigenlijk zijn en wat ze doen voor je lichaam. En vooral wat er eigenlijk niet goed is aan ons hedendaags voedingspatroon. Het stukje dat over suikers gaat vind ik herkenbaar, ook mijn lichaam ‘vraagt’ zo nu en dan om suikers, waar ik dan meestal aan toe geef omdat ik me dan weer prettiger voel. Een mooi citaat vind ik “gezond eten mag nooit een moet worden, het gaat juist om het genieten”.

Image00006In hoofdstuk 2 worden 10 gouden regels voor gezonde voeding gegeven. Hoofdstuk 3 en 4 sluiten daar op aan en geven je informatie over hoe je superfoods in je leven in kunt passen. In hoofdstuk 5 is een lijst te vinden waar producten in staan die we bijna allemaal in huis hebben, maar waar we beter wat anders voor in huis kunnen halen. Sommige zijn zeker toepasbaar, maar chips inruilen voor boerenkoolchips en koffie inruilen voor kruidendrankjes? Daar worden mijn man en kinderen niet blij van.

Maar in plaats van witte rijst, Quinoa aanschaffen of olijfolie en verse kruiden in plaats van saladedressings dat is goed te doen. Voordat we bij de recepten komen, worden eerst alle producten die onder superfoods vallen besproken. Wist je dat baobab 4-6 keer zo veel kalium bevat als banaan?

Bij hoofdstuk 8 beginnen de recepten, de foto`s die bij de recepten staan beloven veel goeds. Als eerste staan er een aantal recepten voor superfood ontbijtjes, dat varieert van warme quinoavlokkenpap tot kokosbananenbrood. het ziet er allemaal prachtig uit, maar ik zie het mezelf s`ochtends nog niet maken. Ook staan er superfood tussendoortjes in zowel zoet als hartig. Verder zijn er recepten te vinden voor de lunch het diner en voor smoothies.

Image00007Ik besluit om de vitamine c-booster smoothie te gaan maken. De meeste ingrediënten daarvan heb ik wel in huis. paprika,tomaat,peer en sinaasappel. In de winkel haal ik nog een limoen wat verse munt en als laatste zoek ik camucamupoeder. Maar dat is bij mij in de buurt niet te krijgen, wat ik wel tegen kom is hennepzaad, aangezien dat ook onder superfood valt, doe ik dat erdoorheen. Alles gaat in de blender en daar is dan mijn vitamine c-booster!

Ik moet zeggen dat deze heerlijk smaakt. Lekker zoet door de peer en fris door de munt, het hennepzaad geeft de smoothie een nootachtige smaak. Helaas krijg ik mijn kinderen niet zo ver dat ze ook even proeven. Ik denk dat ik de volgende keer de vanille-banaanpannenkoek ga maken, ik weet bijna zeker dat mijn dochter en zoon die wel lekker vinden.

Als je meer wilt weten over superfood, dan is dit een mooi boek. De recepten die er in staan zien er smakelijk uit.Wat me wel opvalt is dat er vrij veel ingrediënten worden gebruikt en vooral ingrediënten die niet iedereen in huis heeft. De aanschaf van superfood is niet goedkoop, ook al gebruik je vaak maar een paar theelepels, ik denk niet dat het voor iedereen haalbaar is om deze aan te schaffen. Volledig of grotendeels op deze manier eten lijkt mij alleen weggelegd voor mensen met veel geld en veel tijd. Ik houd het voorlopig bij mijn smoothies met hennepzaad, want ik moet toegeven dat het wel heel goed voelt zo verantwoord bezig te zijn.

Superfood recepten
Uitgeverij Spectrum, 176 pagina’s
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share