Als een moeder

Ze zijn beiden alleen gekomen en liggen naast elkaar op de afdeling Verloskunde. Voor zowel de een als de ander moet deze dag een nieuwe start inluiden. De nog heel jonge Emilie bevalt anoniem en wil haar kind afstaan ter adoptie. Ze hoopt na de bevalling met een schone lei te kunnen beginnen. Judith daarentegen wacht vol ongeduld op de geboorte van haar zoon, op een wonder, na twee vergeefse pogingen een levensvatbaar kind ter wereld te brengen. Maar alles loopt anders. Judith verliest haar baby en steelt, verblind door verdriet, uit de aangrenzende kamer het kind van Emilie. Vanaf dat moment is het lot van beide vrouwen onherroepelijk met elkaar verbonden.

Recensie
Als een moeder is een ontroerend verhaal over 2 moeders. In het hele boek staat het leven van deze twee vrouwen centraal. Emilie wou haar baby ter adoptie afstaan. Maar na de geboorte begint ze te twijfelen. Als ze naar de baby kijkt, voelt ze liefde voor de baby. Ze is in de war, dit had ze niet verwacht. Dan wordt haar baby gestolen door Judith. Judith heeft zelf net haar baby verloren en kan dit niet verwerken. In haar wanhoop, steelt ze de baby van Emilie. Gerechtvaardigd volgens haar, omdat Emilie haar baby toch wou afstaan voor adoptie.

Uiteindelijk krijgt Emilie haar baby terug en mag ze voor haar eigen kind zorgen. Maar Judith is “haar” baby kwijt. Want voor haar gevoel is het háár baby. Zij heeft de eerste 10 dagen met veel liefde voor de baby gezorgd.

Als een moeder is zo geschreven, dat je echt met de twee moeders meeleeft. Beide moeders verkeren zich in een emotionele achtbaan. Ze weten niet hoe ze met hun gevoelens om moeten gaan. Hoe ze hun keuzes uit het verleden moeten verwerken. Emilie krijgt haar leven weer op de rail. En Judith blijft “haar” kind missen.
Ik heb het boek in één keer uitgelezen, vaak met tranen in mijn ogen. Ik moest gewoon weten hoe het verhaal afliep.

Als een moeder is een ontroerend en meeslepend verhaal. Als je éénmaal in het boek bent begonnen, zul je het boek niet meer zomaar aan de kant leggen. Je wilt gewoon weten hoe het verhaal verder gaat. Zonder iets over het eind te verklappen, kan ik wel zeggen dat ik het een verrassend eind vond. Zo’n afloop had ik niet verwacht. Voor de één zal dit een positief eind zijn en voor de ander zal het een iets minder leuk eind zijn. Wie nieuwsgierig is geworden naar de afloop van het boek, moet zeker het boek Als een moeder gaan lezen.

Als een moeder – Karine Reysset
Roman, paperback, 159 pagina’s, Arbeiderspers

Lees ook:
Slaap lekker, lieve schat
Als ik auto had kunnen rijden was ik nu niet zwanger (van mijn beste vriend)
Turbo Mama

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share