Ambulancezorg: 112 bellen

Screenshot 2014-12-07 at 13.36.58Wanneer heb je een ambulance nodig? Wat gebeurt er als je met 112 belt? Waarom komt de ambulance niet altijd? Kan je de ambulancehulpverleners helpen? Hoeveel ambulances zijn er eigenlijk in Nederland? Wat is verstandig om te doen als er een ambulance met sirene en zwaailichten aankomt?
In een korte serie blogs over de ambulancezorg gaan we een antwoord geven op deze, en nog meer, vragen.

We beginnen bij het begin: bellen met 112.
Als je met spoed politie, brandweer of ambulancezorg nodig hebt, bel je 112. Een ambulance kan nodig zijn als je denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld omdat iemand een ernstig ongeluk heeft gehad of in een andere levensbedreigende situatie verkeert. Als je het idee hebt dat iemand, of jijzelf, direct zorg nodig heeft, bel je 112. Als je wel gezondheidsklachten hebt, maar zorg niet direct nodig is, neem je contact op met de huisarts (’s avonds, ’s nachts en in het weekend de huisartsenpost).

image

Als je 112 belt, is de eerste vraag van de centralist welke hulp nodig is, politie, brandweer of ambulance. Ook vraagt de centralist waar de hulp nodig is. Je wordt dan doorverbonden met de centralist van de meldkamer ambulancezorg in de regio bent. Deze centralist heeft een verpleegkundige achtergrond en probeert om zo snel mogelijk te achterhalen wat er aan de hand is. Op deze manier kan de centralist bepalen of ambulancezorg inderdaad nodig is en hoe snel de ambulance moet komen.

Screenshot 2014-12-07 at 13.38.03

In Nederland zijn bijna 750 ambulances. De centralisten van de meldkamer ambulancezorg houden in de gaten of de ambulances goed verdeeld zijn, zodat er altijd een ambulance beschikbaar is om snel te komen als iemand in levensgevaar is.
Het komt voor dat de centralist op basis van je verhaal denkt dat een ambulance niet nodig is. Dan krijg je het advies om contact op te nemen met bijvoorbeeld de huisarts of soms het ziekenhuis. Op deze manier blijft de ambulance beschikbaar voor echte noodgevallen.

image

Als er inderdaad sprake is van een noodgeval, komt er zo spoedig mogelijk een ambulance. De centralist van de meldkamer ambulancezorg geeft alle informatie die hij heeft door aan de ambulanceverpleegkundige en de ambulancechauffeur die onderweg zijn. De centralist geeft zo nodig ook adviezen en instructies aan de beller.

In Nederland zijn vier traumahelikopters. Deze horen niet tot de ambulancezorg, maar bij bepaalde ziekenhuizen. De helikopters vervoeren het Mobiel Medisch Team (MMT). Dit MMT kan worden ingeschakeld door de centralist van de meldkamer ambulancezorg of door de ambulanceverpleegkundige en -chauffeur. Het MMT biedt medische hulp bij grote ongevallen of aan ernstig gewonden.

Hier is een filmpje over het werk van de centralist van de meldkamer ambulancezorg:

Klik hier om alle blogs over ambulancezorg op onze website te lezen >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Vroem, vroem, Panda!

Boekjes over auto’s, ambulances en bijbehorende “reddingsmissies” zijn erg geschikt voor jonge peuter(jongetje)s. Mijn kleintje …

Share
Share