Asterix en Obelix bij de Britten

Vanaf vandaag draait de film Asterix & Obelix bij de Britten in de bioscoop. In deze film is Julius Caesar geland in Groot-Brittannië. Ondanks een moedige strijd, zijn de Britten kansloos tegen zijn beruchte Romeinse leger. De Koningin van Engeland stuurt haar belangrijkste officier Flegmatix naar Gallië om hulp te vragen. Ondertussen hebben Asterix en Obelix hele andere zorgen. Zij moeten een echte man maken van Hippix, het lastige neefje van Heroix. Het klinkt als een echte familiefilm, dus wij deden de test…

Het is een heerlijk gevoel om als genodigde op zondagmorgen naar de première van de nieuwste Asterix en Obelix film in Amsterdam te gaan met je kinderen en te weten dat niet ik maar mijn drie kinderen (tweeling: een jongen en meisje van bijna 6 jaar en een zoon van 8 jaar) de film zullen “reviewen”. Het gaat nu om hun mening en niet de mijne en dan zit je aanzienlijk meer ontspannen in de zaal! En hun oordeel was eensgezind: een prachtige film.

Maar voordat we in de zaal zaten en konden gaan genieten van de spectaculaire 3D effecten werden we op de rode loper ontvangen door Romeinen en Galliërs. Nu nog weten mijn kinderen volleerd de Romeinse “Ave” groet te brengen, met de beweging van de arm van het hart met een zwaai naar voren. Binnen werd er toverdrank geschonken door  Panoramix en met schalen Engelse drop werden we voorbereid op het avontuur op Brits grondgebied.

Zoals bij de première hoort werden de Nederlandse hoofdrolspelers aan het publiek voorgesteld en uitvoerig door Terence Schreurs op het podium geïnterviewd. De Nederlandse inbreng bestaat uit stemmen van bekende Nederlanders en die  Nederlanders zijn inderdaad bekend: Youp van ’t Hek (als Obelix), Patrick Martens (als Asterix), Beau van Erven Dorens (als Caesar), Jeronimo (als Hippix), Dean Saunders (Megacurus), en Liz Snoijink als Koningin Cordelia. En waar je je anders niet zo bewust van bent, maar uit de interviews blijkt dat het nog niet zo eenvoudig is, zeker omdat de stemmen vaak ook nog met de nodige accenten moeten worden uitgesproken. Liz Snoijink: “ik vond dat mijn accent steeds meer weg kreeg van Gronings!”. En dat allemaal zonder je daar goed als “stemmen”-speler op te kunnen voorbereiden. Duidelijk werd wel dat ze er een hoop lol aan het inspreken hadden beleefd.

En heb ik dan geen mening over de film? Jazeker. Ik was natuurlijk benieuwd of de verhaallijn uit het stripboek wordt gevolgd. Jawel, zeer herkenbaar, maar ook met een paar volledig nieuwe karakters en situaties. Een neef Heroix, waar Asterix en Obelix, een man van moeten maken op deze reis. Een leuke koningin Cordelia (en niet het ruige stamhoofd uit de strip) in het kleine omsingelde dorp was nieuw (prachtige rol van  Catharine Deneuve met de prachtige stem van Liz Snoijink). Een liefdes geschiedenis met Obelix komt uit de lucht vallen, en een paar – minder geslaagde – Noormannen, en een niet erg overtuigende Indiase mijnheer die blijkbaar moest staan voor de recente immigratiegolf in de UK.
Er was eigenlijk maar een ding waar ik mij in de film aan irriteerde: de neef draagt een strakke vrolijk gekleurde Hema broek mét rits en slanke dames waren aangekleed in ook al in strakke jurken met wederom subtiele lange ritsen! En ritsen hadden de Romeinen zeker nog niet uitgevonden! Maar de vermenging van hedendaagse thema’s en de parodie op echt Britse gewoonten (thee drinken, taalgebruik, stijve omgangsvormen) waren hilarisch en moet mijn kinderen nu nog zijn ontgaan. Dat betekent dat over tien jaar deze film bij het her-kijken hen weer zal kunnen verrassen.

Voldoende redenen dus om deze herfstvakantie een lekker middagje de bioscoop in te duiken met de kinderen en eens lekker te lachen bij deze vlotte film.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share