Het ziet er allemaal goed uit

”Het ziet er allemaal goed uit,’ zei de gynaecoloog na elke echo. Maar Anke vermoedt al tijdens de zwangerschapscontroles dat er iets mis is met haar baby. Als ze vervolgens bevalt van een dochter met een uiterst zeldzame maagafwijking, wordt door de artsen en het verplegend personeel aan haar lot overgelaten. Anke voelt zich machteloos en niet gehoord, terwijl haar baby doodziek is. Een verloskundige die denkt dat je een keizersnede hebt gehad hoewel er geen litteken te zien is; een gynaecoloog die een aangeboren afwijking vermoedt, maar dat aan niemand doorgeeft; verpleegkundigen die je behandelen alsof je niet goed wijs bent en een consultatiebureauarts die glashard beweert dat de afwijking van de baby die ze voor zich heeft niet bestaat.

Anke vertelt hoe een roze wolk verandert in een boze droom. Maar ze laat zich niet zomaar afschepen en vertrouwt op artsen die gelukkig wel luisteren en het leven van haar dochter redden.

Recensie
Zodra ik het ziet er allemaal goed uit in handen heb, weet ik dat dit boek waarschijnlijk een paar traantjes los zal maken bij mij. Alhoewel ik het verhaal nog niet ken, is het wel het soort verhalen waar ik een brok van in mijn keel krijg. Sinds ik zelf moeder ben kan ik niet zo goed tegen dit soort verhalen. Het laat je nog maar eens merken hoe dankbaar je mag zijn dat je een gezond kind hebt en dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Dit boek lees ik dus op een moment dat ik helemaal alleen ben…

Het ziet er allemaal goed uit is in dubbel opzicht een onthutsend boek. Ten eerste de machteloosheid en angst die je als ouder voelt als je er achter komt dat er iets niet goed is met je baby en het feit dat je zelf niets kan doen. Het tweede aspect is de woede die je voelt bij het lezen van dit verhaal. Ga maar na, daar sta je als moeder met een ziek kind en kennelijk is er niemand op het idee gekomen om je te ondersteunen of serieus te nemen! Je gaat je afvragen hoe je zelf zou reageren in zo’n situatie… Wat dat betreft echt fantastisch hoe Anke zich er door heen slaat en gelukkig ook artsen vindt die haar wel serieus nemen en haar en haar dochter helpen!

Ik denk dat menig moeder dit boek met natte ogen zal lezen. Het is de nachtmerrie waarvan we hopen deze nooit mee te maken. Het verhaal is vol emotie, maar helder geschreven. De schrijfstijl is vlot en het enige dat mij belet het in één ruk uit te lezen is die vervelende brok in mijn keel… Wanneer die te groot werd, legde ik het boek uit zelfbehoud maar even weg. Een fantastisch boek dat een kijkje geeft in het gezin van Anke tijdens één van de moeilijkste momenten die je maar kunt voorstellen in het leven van een ouder.

Het ziet er allemaal goed uit – Anke ten Doeschate
Literatuur overig, paperback, 288 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …

Share
Share