karinvandewielfotografie

Weeën???

karinvandewielfotografieJe kan er als zwangere niet om heen: weeën! Of je het nou wilt of niet: zonder weeën geen geboorte. Aangezien je er niks aan kunt veranderen, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Want welke soorten weeën zijn er? En wat moet je doen?

Alle soorten weeën op een rijtje:

Indalingsweeën
Hoewel de meeste weeën rondom de bevalling opduiken kun je met deze weeën al een paar weken voor je bevalling te maken krijgen. Ongeveer 6 weken voor de bevalling gaat je baby indalen in je bekken. Het kan zijn dat je hierdoor een soort menstruatiepijn voelt in je onderbuik, dit worden indalingsweeën genoemd. Geen paniek, de weeën gaan vanzelf weg en duren meestal niet zo lang.

Voorweeën
Sommige zwangere krijgen voor de bevalling last van voorweeën. Deze weeën kunnen erg pijnlijk zijn, maar zijn nog geen ‘echte’ weeën. Ze duren niet zo lang (30 tot 40 seconden) en worden ook niet erger. De voorweeën maken de baarmoedermond soepeler. Omdat je baarmoeder ’s avonds en ’s nachts het actiefst is, zullen de voorweeën vooral in de late uurtjes voorkomen. Dit kan erg vervelend zijn om dat slapen hierdoor erg lastig wordt. Een warme kruik kan helpen om de pijn te verzachten.

Ontsluitingsweeën
Heb je last van ontsluitingsweeën? Zet je dan maar schrap, want dit het begin van de bevalling. Ontsluitingsweeën zijn regelmatige pijnlijke weeën. Deze weeën komen steeds vaker en worden steeds heviger. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de baarmoedermond verweekt. De vochtblaas of het hoofdje van je baby zet druk en hierdoor wordt de baarmoedermond langszaam groter. Dit wordt ontsluiting genoemd. Je hebt 10 centimeter ontsluiting nodig om te bevallen. De snelheid waarmee de baarmoedermond wijder wordt, is bij iedere vrouw verschillend. Maar bij de meeste vrouwen die voor het eerst moeder worden, is dit 1 centimeter per uur. Bij een volgende bevalling gaat dit meestal wat sneller.

Persweeën
Na de ontsluitingsweeën komen de persweeën. Als je bijna of volledige ontsluiting hebt, komt het hoofdje van baby steeds dieper te liggen en drukt hierdoor op je anus. Persweeën herken je doordat je (in de meeste gevallen) een sterke drang krijgt om te persen. Het lijkt net als of je heel erg nodig naar het toilet moet. Een veel gehoorde opmerking van vrouwen die persweeën hebben, is: “ik moet poepen”. Persweeën zorgen ervoor dat je ook echt kunt gaan bevallen. Door de weeën ga je jouw kindje naar buiten duwen. Je kunt namelijk bijna niets anders dan mee persen. Dit mag dan ook bij volledige  ontsluiting.

Naweeën
Gefeliciteerd! Je bent nu bevallen van een prachtige zoon of dochter. Maar het werk zit er nog niet helemaal op.  Naweeën komen na de bevalling en zorgen er voor dat je baarmoeder weer in zijn oude formaat veranderd. Naweeën voelen als een hevige buikkramp omdat je baarmoeder zich samentrekt. Als de baarmoeder zich samentrekt, worden de bloedvaten in je baarmoeder ook afgeknepen. Dat is goed, want dan verlies je steeds minder bloed verliezen. Naweeën kunnen heftiger zijn als je borstvoeding geeft of na een tweede bevalling. 


Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …

Share
Share