Slaaptekort slecht voor resultaten

Uit een onderzoek van Travelodge onder 2.000 kinderen is gebleken dat kinderen tussen de 6 en 15 jaar veel te weinig slapen. Volgens experts hebben de kinderen tussen de 9 en 12 uur slaap nodig per nacht. Drie op de vier Britse kinderen haalt nog niet eens de 7 uur, wat zelfs voor volwassenen vaak te weinig is. Wat dan ook niet erg verrassend is, is dat 80 procent van de leerlingen zegt zich niet te kunnen concentreren in de les. Ook zegt 1 op de 4 van de ondervraagde kinderen minstens 1 keer per week te moeten vechten om niet in slaap te vallen tijdens de lessen.

Leraren, kinderpsychologen en slaapspecialisten vinden dat het slaaptekort van de kinderen ligt bij de ouders doordat ze hun kinderen een mobiele telefoon, televisie of spelcomputer geven op de kamer.

Kinderpsychologe Pat Spungin zegt: “Ouders weten niet veel over het belang van slaap bij kinderen. Ze zouden moeten beseffen dat slaaptekort invloed heeft op het humeur van het kind en op de wijze waarop hij of zij zich kan concentreren. Het beïnvloedt de resultaten, sociale vaardigheden en maakt van kinderen vaak probleemkinderen. Goed slapen is even belangrijk tijdens de ontwikkeling als gezond eten en voldoende bewegen.”

Volgens Jan Turner van Sleep Council zijn ouders gewoon niet strikt genoeg met het handhaven van bedtijd. Ook is een goede slaapomgeving erg belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een goed geventileerde ruimte, een bed met een goed matras en de temperatuur. Ook moet het rustig zijn in de kamer en goed donker.

Problemen komen nooit van 1 kant, zo ook het probleem van het slaaptekort bij kinderen. Behalve de ouders dragen ook de kinderen een stevig stukje bij aan het te late naar bed gaan. Zo gaan ze bijvoorbeeld expres langzaam hun tanden poetsen of om nog een verhaaltje vragen bij het voorlezen. Als ze al wat ouder zijn zal dit steeds meer stiekem gaan gebeuren doordat ze lezen of bijvoorbeeld sms’en onder de dekens.

Ouders kunnen de omgeving zo veel mogelijk aanpassen maar alsnog is het het kind dat bepaald of ze gaan slapen of niet. Want als kinderen niet willen slapen, zullen ze niet slapen.

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …