Lang leve saai [recensie]

cover saaiPetra wordt twaalf en haar leven is saai. Ze gaat toch een dagboek bijhouden, al weet ze niet wat ze daarin moet schrijven. Want er gebeurt niet zoveel in haar saaie leventje. Maar dan wordt haar moeder plotseling ziek. Diagnose: schildklierkanker. Haar vader is een schat, maar soms wel erg onhandig. En dan zijn er ook nog haar vriendinnen én komt zomaar de grote liefde voorbij. Van saai is er geen sprake meer, en het dagboek raakt snel volgeschreven. Met veel humor en de grote en kleine gebeurtenissen van elke dag. En gelukkig krijgt Petra het goede nieuws dat haar moeder geneest.

Recensie
Lang leve saai is het dagboek van Petra. Petra is bijna 12 en zit in groep 8. Petra schrijft over haar vriendschappen, haar eerste liefde en de ziekte van haar moeder. Thema’s die heel relevant zijn voor veel meisjes in groep 8 (al hoop ik dat al hun moeders niet ziek zijn).

IMG_3613

Lang leve saai is vlot geschreven in de spreektaal van een meisje van 12. Die eerste liefde is heel grappig (en herkenbaar) beschreven, de ziekte van haar moeder heel gevoelig. Toch blijft het dagboek redelijk oppervlakkig, Petra is vooral heel erg met zichzelf bezig. En op school wil ze het vooral niet over zichzelf hebben, want dan valt ze veel te veel op. Ik denk allemaal heel kenmerkend voor (pre-)puberende meisjes.

IMG_3614

Het boek leest enorm snel. Het taalgebruik is makkelijk en de hoofdstukken zijn kort. Als het gaat om de schildklierkanker van de moeder van Petra had er van mij wat meer diepgang in gemogen en had Petra van mij meer stil mogen staan bij het mogelijke perspectief. Juist omdat het een redelijk zeldzame aandoening is. Het blijft nu vooral erg hangen bij beschrijvingen van een moeder die ziek is, veel slaapt en geopereerd wordt. Waarschijnlijk is dit een bewuste keuze geweest …

IMG_3615
Ik denk dat de dagboekvorm een leuke vorm is om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Je krijgt het gevoel dat Petra dichtbij je staan en een van je vriendinnen is. En de titel? Petra vindt haar eigen leven maar saai, als ze aan haar dagboek begint, en vraagt zich af wat ze toch eigenlijk moet schrijven. Maar uiteindelijk blijkt het leven dus lang niet zo saai te zijn! Kortom, een leuk en vlot boek dat waarschijnlijk vooral door meisjes gelezen zal worden.

Hier kan je een interview lezen met de auteur naar aanleiding van Lang leve saai. Het vervolg op ‘Lang leve saai’ heet Lang leve familie.

Lang leve saai – Joke Janssen
Jeugdboek, hardcover, 126 pagina’s, Uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3612

Door op onderstaande afbeelding te klikken kun je meer over Lang Leve Familie lezen, of het boek bestellen:

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

5 tips voor een onvergetelijke girls night out!

Eens in de zoveel tijd is het tijd voor een echte girls night out. Lekker …

Share
Share