Het ongelofelijk enge voorval in Bizarria – Adam Cece

Kipper, Tobias en Cimfonie wonen in Bizarria, de vreemdste plek op aarde. Daar worden op een dag de grootste angsten werkelijkheid.
Hoe komt het dat een dinosaurus Cimfonie in tweeën wil happen? En is Hinderman Zwart echt niet langer boosaardig of zit hij toch achter de ongelooflijk griezelige gebeurtenissen?
Halsbrekende gebeurtenissen in een geheim lab, met een pratende spruit en strijdvaardige badkuipen!

Samenvatting

Dit boek is het vervolg op een ander boek, namelijk: Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria. Ik heb het eerste deel helaas niet gelezen, maar de schrijver heeft even kort uitgelegd waar het eerste deel over gaat en dat is wel handig. Zo weet je toch wat voor soort boek je kunt verwachten en leer je alvast de hoofdpersonages kennen.

Precies op dat moment klonk er een bloedstollende schreeuw door het Bizarriaanse Toevluchtsoord voor Mensen op de Vlucht voor Heksen en andere Gevaarlijke Vliegende Figuren.

Meer dan één voorval vindt plaats in Bizarria en de drie vrienden vallen van het ene in het andere. Eerst is er een twee meter grote spin. Daarna een haai in een kluis en dan een grote T-Rex die van toilethuisjes houdt.

Niet veel later komen ze via een spookhuis in een (niet zo geheim) laboratorium terecht. En daarna? Daarna gebeurt er nog heel erg veel, maar ik wil natuurlijk niet alles verklappen, dus dat laat ik maar even aan de verbeelding over.

Recensie

Ik geloof niet dat ik ooit zó kritisch heb hoeven zijn in een recensie en het valt me dan ook zwaar dat ik niet heel enthousiast ben over dit boek. Dat zijn namelijk altijd lastige momenten, omdat ik het belangrijk vind om eerlijk te blijven, maar ook besef dat ik

maar een van de vele lezers ben en dat een boek je ligt of niet ligt.

En hoewel ik heel graag positieve recensies indien wil ik ook bij mijn eigen mening blijven, want eerlijk duurt het langst.

Er waren heel wat dingen waar ik me aan stoorde, maar die de jeugdige lezer wellicht niet eens zullen opvallen. Ik ben niet van plan ze allemaal te benoemen, ik licht er een paar uit. Zo vind ik het bijvoorbeeld vreemd dat de schrijver het er eerst veelvuldig heeft over dat hij echt nooit een deel twee had willen schrijven en in hoofdstuk drie spreekt hij ineens over een trilogie.

Voor wat betreft de kritiek die hij heeft op lezers die deel 1 niet hebben gelezen begrijp ik dat hij grappig wil overkomen, maar ik vond het eigenlijk irritant. De eerste keer kon ik begrijpen, even een punt maken – goede marketing ook – maar het begon me na de zoveelste keer echt tegen te staan. Ik, als volwassene, vond het erg belerend, maar wellicht zien kinderen dat niet zo. Nadat hij daarmee stopte praatte hij nog een aantal keren door het verhaal heen als een soort ‘voice-over cabaretier’.

Daarnaast lagen sommige grappen iets te veel voor de hand. Maar…

Ik begrijp ook wel dat het een kinderboek is en niet geschreven voor vervelende, supersaaie, bejaarde ouders die de clou niet begrijpen.

Voor mij was het bijvoorbeeld echt overduidelijk dat de auteur geïnspireerd raakte door de toiletscène in Jurassicpark en dat vind ik daardoor te gemaakt. Dit alles gebeurde voor in het boek en toen kon ik mijn grijze bril al niet meer afzetten. Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat het na het vertalen niet zo goed uit de verf kwam, want humor blijft lastig te vertalen. Maar dat kan ik helaas moeilijk bepalen.

Nogmaals: voor de meeste kinderen denk ik dat het een erg grappig boek is, maar helaas ben ik de persoon die het recenseert. Mijn kinderen waren weinig geïnteresseerd en ik heb dit boek uiteindelijk in mijn eentje gelezen. En ik ben helaas niet enthousiast genoeg om een spetterende recensie te schrijven.

Toch wil ik wel graag iets positiefs benoemen, want laat je vooral niet door mij tegenhouden het te gaan lezen. Zo ben ik namelijk erg fan van de tekeningen die in dit boek staan. Die vind ik echt heel erg tof. En even afgezien van het dino hoofdstuk vind ik de avonturen goed bedacht,

ik denk dat er zeker een groep kinderen is die dat zeker aanspreekt.

Het ongelofelijk enge voorval in Bizarria – Adam Cece
Hardcover, 288 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel je boek hier >>>>

 

 

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waarom? De encyclopedie van natuur, wetenschap en techniek

Waarom trekken magneten elkaar aan? Wat is elektriciteit? Welke dieren hebben een vacht? Wat zit …

Share
Share