SuriMAM cooking [recensie]

op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken

SuriMAM Cooking is een uitnodigend kookboek van de drie zussen Waal met een selectie van de lekkerste recepten en belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname.

Met tongstrelende, authentieke Surinaamse gerechten van natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten: klassiekers zoals pom en roti, pindasoep met tom tom, gele pesiesoep en ook gemberbier. Allerlei recepten, van feestelijke maaltijden, lekkere hapjes, soepen en sauzen tot zoete nagerechten, zijn vertegenwoordigd in dit boek.

Recensie
Wat ontzettend leuk, een kookboek vol recepten van Surinaamse gerechten!
SuriMAM cooking is geschreven door drie zussen -Moreen, Aretha en Martha Waal- en is een eerbetoon aan hun moeder die hun de liefde voor de Surinaamse keuken heeft meegegeven.

 

Een van de belangrijkste boodschappen van SuriMAM cooking is ‘Sosi Lobi’, kook met aandacht en liefde. Wat mij in eerste instantie opviel bij het bestuderen van de recepten, is dat de meeste ook behoorlijk wat tijd vergen. Je staat zo een uur in de keuken. Niet erg natuurlijk, maar dat moet je niet op maandagavond willen als je tussen werk en de sportschool nog even iedereen snel iets gezonds wil laten eten. Voor mij is dit dus een kookboek voor weekenden en vakanties, als ik de tijd, rust en ruimte heb om te koken en te experimenteren met onbekende gerechten.

SuriMAM cooking begint met een goede inleiding over de Surinaamse keuken en over de moeder van de auteurs. Het is belangrijk om je te realiseren dat Suriname een multi-culturele samenleving heeft en dat dat effect heeft voor de gerechten die in een dergelijke samenleving gegeten worden. Er komen veel eetculturen samen in Suriname, het varieert van Creoolse pom tot Javaanse nasi en van Hindoestaanse roti tot Chinese tjauw min. Kortom, met SuriMAM cooking haal je een bijzonder gevarieerd kookboek in je keuken.

 

Wat ik altijd heel handig en informatief vind, is als er aan het begin een specifiek kookboek als SuriMAM cooking een lijst staat met ingrediënten die je in je voorraadkast zou moeten hebben. SuriMAM cooking begint daar gelukkig ook mee. Het geeft niet alleen een overzicht van Surinaamse ingrediënten, maar ook van de basisvoorraad die je nodig hebt. Hmmmm, met die basisvoorraad kom ik een heel eind. Maar eerlijk is eerlijk, zaken als bakkeljauw, gedroogde garnalen en zoutvlees behoren (nog) niet tot mijn collectie.

SuriMAM cooking heeft een originele indeling. Niet als een traditioneel kookboek voor-, bij-, hoofd- en nagerecht, maar een thematische indeling geordend naar persoonlijke herinneringen en vaak ook jaartallen. Dit betekent ook dat SuriMAM cooking eindigt met snijbonen met rijst en niet met een zoet of hartig dessert.
Achterin het boek staat een alfabetisch register.

 

De tachtig recepten zelf zijn duidelijk beschreven: titel, geschatte tijd, ingrediënten en een stap-voor-stap beschrijving. Voor ieder gerecht zijn twee pagina’s gereserveerd: een paginagrote foto van het (mogelijke) resultaat en het recept zelf.

Ten slotte, niet onbelangrijk, SuriMAM cooking heeft een mooi groot formaat én het boek blijft goed openliggen op de pagina van het recept van je keuze. Niets is immers zo vervelend als een kookboek dat voortdurend dichtvalt en waardoor je steeds met vieze handen moet zoeken.

 

Op de site van de uitgever vind je een fragment van het kookboek.
SuriMAM cooking belooft heel wat uurtjes in de keuken om verrassende en smakelijke gerechten te maken!

SuriMAM cooking – Noreen Waal, Aretha Waal en Martha Waal
Kookboek, hardcover, 176 pagina’s, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel ‘SuriMAM cooking’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share