Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Het grote Rijksmuseum voorleesboek - coverHet grote Rijksmuseum voorleesboek is uitgegeven ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam in april 2013. Voor het boek zijn 25 beroemde schilderijen uitgezocht, die allemaal in het Rijksmuseum hangen. Als je in het museum  goed naar de schilderijen kijkt, zie je dat er van alles gebeurt op die schilderijen. Maar wat gebeurt er precies? En waarom?

Bekende Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers lichten een tipje van de sluiter op en hebben bij ieder schilderij een eigen verhaal geschreven. En dat is natuurlijk hun verhaal, of Rembrandt en Vermeer en alle andere beroemde schilders dat ook bedacht hadden, dat weten we niet …

Het grote Rijksmuseum voorleesboek is een mooi groot boek, gedrukt op stevig papier in kleur natuurlijk om de 25 schilderijen tot hun recht te laten komen. Bij elk schilderij is aangeven hoe het heet, wie de schilder was en wanneer het is gemaakt. Dit varieert namelijk van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw.

De schrijvers hebben de opdracht allemaal op hun eigen manier vormgegeven, ze mochten zelf bedenken welk verhaal ze bij een bepaald schilderij wilden vertellen. Sommigen hebben het schilderij tot leven laten komen en zijn in de huid van een van de personages op het doek gekropen. Anderen hebben er voor gekozen om het verhaal in deze tijd te plaatsen en hun eigen bekende personages te gebruiken in het verhaal. Jubelientje (Hans Hagen) bijvoorbeeld, of Robin en zijn oma (Sjoerd Kuyper).

Andere verhalen zijn bijvoorbeeld geschreven door Jacques Vriens, Francine Oomen, Vivian den Hollander, Joke van Leeuwen, Mirjam Oldenhave, Imme Dros, Pieter Feller, Marion van de Coolwijk en Rindert Kromhout. De omslag van het boek is van de hand van Charlotte Dematons, die prachtige prentenboeken heeft gemaakt over onder andere Sinterklaas en Nederland.

Ik vind persoonlijk Het grote Rijksmuseum voorleesboek een schitterend boek. Voorleesboek suggereert dat het geschikt is voor jonge kinderen, maar op een enkel verhaal na, vind ik het vooral gericht op wat oudere kinderen vanaf een jaar of 7 à 8. Vergeet niet, ook grotere kinderen vinden het leuk om voorgelezen te worden (al laten ze dat vaker niet dan wel merken). Ik merkte het thuis ook al snel, mijn dochter van zeven haakte al snel af, terwijl mijn dochter van elf bleef luisteren.

Aan mezelf merkte ik dat ik de verhalen die zich in het heden afspelen net wat leuker vond. In die verhalen wordt namelijk vaak het gesprek met kinderen aangegaan over het schilderij, iets wat ik zelf in het museum ook zou doen. De schilderijen zelf doen mijn dochters nog niet zoveel, ze vinden ze vooral donker en somber (zelf hou ik ook meer van modernere kunst). Ik geloof dat het tijd wordt dat wij, gewapend met Het grote Rijksmuseum voorleesboek, eens gezellig naar het Rijksmuseum gaan. De schilderijen in het echt bekijken!

Het grote Rijksmuseum voorleesboek – diverse auteurs
korte verhalen, gebonden, 67 pagina’s, Rubinstein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Omdat de muze [bespreking]

Het bijzondere verhaal van een kunstenares die haar eigen keuzes durfde te maken, tegen de …

Share
Share