Andre Kuipers Maritiem Museum Expeditie Knappe Koppen presentatoren

André Kuipers opent in Maritiem Museum Rotterdam tentoonstelling over ontdekkingsreizen van zeevaarders: ‘Expeditie Knappe Koppen’

Andre Kuipers Maritiem Museum Expeditie Knappe Koppen opkomst AndreVan  29 maart 2017 tot oktober 2018 is in het prachtige Maritiem Museum te Rotterdam (Leuvehaven 1) een tentoonstelling over ontdekkingsreizigers uit de zestiende en zeventiende eeuw. De eeuw dus van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie).

Op 29 maart 2017 werd deze tentoonstelling geopend door André Kuipers die in zijn introductie de verbinding tussen de huidige ruimtevaarders en met name de eventuele expeditie naar Mars en de ontdekking van de aarde door de zeevaarders legt:

Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van negen maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!”

Het is dus een uitstekend idee om juist deze nationale held, André Kuipers, de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ in het Martiem Museum te laten openen met een jeugd-college.

Onder de uitstekende leiding van Nienke de La Rive Box, en gezien de reacties van het jeugdige publiek ook zeer populaire presentatrice van o.a. Klokhuis, werd een selectie van de schriftelijk ingediende vragen aan André Kuipers gesteld, die de vragen dan meestal als kapstok gebruikte om inderdaad over heel verschillende onderwerpen van de ruimtevaart een college te geven.

De vragen waren bijvoorbeeld: “Wat heb je het meeste gemist op je ruimtereis: op bed liggen of in de bank zitten?”, of “Kun je vanuit de Ruimte iets van de luchtvervuiling op aarde zien?”, of “Waarom is de ruimte zwart?”, en “Zou je ook ontdekkingsreiziger hebben willen zijn?”, “Heb je dingen in de ruimte gezien die niet te verklaren zijn?”en “Gaan we ooit op een andere planet wonen?”. Hier een impressie van de vragenstellers:

Van het jeugdcollege, dat wil zeggen de vragen en Andre’s antwoorden daarop werd een livestream verzorgt die nu nog steeds is te zien op de facebook-pagina van het Maritiem museum. Dus wil je de antwoorden weten die Andre Kuipers gaf, kijk dan daar of hieronder:

Na het beantwoorden van de vragen was er uiteraard gelegenheid om de tentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ te gaan zien, maar voordat we daar toe kwamen bestormden we eerst Nienke & André voor handtekeningen en selfies. Het laat zien dat de prestaties van André Kuipers echt indruk heeft gemaakt en nu zich nu de rol van held van Nederland mag aanmeten.

Andre Kuipers Maritiem Museum Expeditie Knappe Koppen handtekeningen en selfies

U begrijpt het al, daarna eigenlijk veel te weinig tijd om de tentoonstelling voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, waar het allemaal om begonnen was te gaan zien. Even de sfeer opgepakt en geconcludeerd dat het een zeer leerzame, prachtig ingerichte tentoonstelling is die het verdient om met een apart bezoek aan het maritiem Museum nog eens met de kinderen over te doen. Overigens is het een tentoonstelling die na mijn smaak uitstekend past in het onderwijs op school als die het hebben over de ontdekkingsreizigers en de VOC en WIC tijd. Een prachtige excursie lijkt mij.

 

De tentoonstelling heeft als kapstok vier ondernemende (jonge) onderzoekers, de knappe koppen!, die meevoeren op de schepen van de Oost- en West-Indische Compagnie en onderzoek en verslag deden aan het vaderland. Zulke tochten konden jaren duren en bracht heel veel – zeker voor die tijd – informatie over verre werelddelen die volstrekt nieuw en revoutionair waren voor de Nederlandse thuiszitters.  Dier de namen van de Knappe Koppen:

In de korte tijd die ons reste waren mijn tweeling direct op onderzoek, want, zoals het tegenwoordig hoort in museum, het is niet alleen van achter een hekwerkje staan kijken naar de ‘stukken’ maar er kan ook van alles gedaan en onderzocht worden. In de komende mei-vakantie gaat het Maritiem Museum rond die zeevaarders-thema nog veel extra activiteiten organiseren, dus misschien is die vakantie wel een prima moment om richting Rotterdam te gaan. En bedenk dan dat het maritiem Museum (prima met de trein en metro bereikbaar) direct in het centrum van de stad aan de Maas is gelegen en dus na het museum bezoek kan worden gebruikt als uitvalsbasis om meer van Rotterdam te gaan bekijken. Wij hebben in ieder geval de dag afgesloten met een tochtje met de watertaxi (halte Leuvekade) naar de kop van Zuid om even te genieten van Hotel New york.

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Vragen aan André Kuipers over zijn bordspel “Reis door de Ruimte”

Behalve boeken en een prachtige show, is er ook een bordspel. Een spel waarmee André …

Share
Share